Sidor

söndag 20 december 2015

Orkan på Svalbard ...

... är ingen ny titel på en bok. Nej, det är tyvärr vad de boende på ö-gruppen drabbats av i helgen. En orkan drog in under fredagen och visade sig vara den värsta på trettio år.


Satellitbild av en helt annan orkan. Fotografi: NASA. Bild via SMHI.

Orkanen på Svalbard orsakade ett enormt snöskred, som har begravt bostäder i en del av Longyearbyen. Människor har kommit till skada och en har dött. Mer information finns på Svalbardpostens hemsida. (Varning för hemska bilder.)

Varför skriver jag om detta, som inte hör ihop med eböcker? Jo, jag har läst två böcker*, som utspelar sig på Svalbard. Därför reagerade jag då jag i svenska tidningar såg en mindre notis om händelsen. Den fick mig att söka vidare, för att ta reda på vad som verkligen inträffat. Människorna i böckerna har gjort Svalbard levande för mig, även om berättelserna i sig är fiktiva.

Att Svalbard har blivit levande för mig, är bara ett exempel på vad böcker och läsning kan göra för en. Även om man inte kan resa vart man vill i världen, så kan böckerna erbjuda resor i stället. Genom att läsa många olika sorters böcker kan man lära känna såväl platser som människor. Och har man läst och lärt känna, har man också ökat sin förståelse och sitt intresse för omvärlden.

Denna bild tycker jag är väldigt talande i sammanhanget ...Uppmuntra både barn, ungdomar och vuxna till att "resa fast de är hemma", det vill säga läsa! Och det bästa av allt, dessa "resor" kan man göra alldeles gratis tack vare biblioteken.
*Böckerna heter Hollændergraven och Kolbarnet.

2 kommentarer:

  1. Fy vad hemskt. Jag har dessutom varit på Svalbard så jag känner igen mig på flera sätt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Då förstår jag att du blir ännu mer berörd.

      Radera