tisdag 29 december 2015

En skugga blott!

Den fjärde boken om Puck och Ejnar Bure samt den klurige kriminalpolisen Christer Wijk heter En skugga blott! och är minst lika bra som de tre första böckerna* i serien. Maria Lang har verkligen etablerat sig som en av mina deckarfavoriter.


Omslag: Studio E. Illustration: Lucy Davey.

Puck har varit på utlandsresa och återvänder hem till Stockholm. Hon längtar efter Ejnar, men han möter henne inte vid flyget och han är inte hemma i lägenheten. Däremot får hon en rejäl chock då hon finner en annan kvinnas kläder i sovrummet! Som om inte detta vore nog, möter hon ytterligare en otäck överraskning i badrummet. Där ligger en okänd död kvinna i badkaret. Att dödsorsaken inte är naturlig står klart. Vad har egentligen hänt, då Puck varit borta? Var är Ejnar? Ligger han bakom detta?

Christer Wijk får fullt upp med att försöka lösa denna mordgåta. Så småningom kan han ringa in en krets av misstänkta. Den döda visar sig ha hört till Stockholms akademiska värld. Bland dessa välutbildade människor finner Christer åtskilliga ränker och intriger. Efter ett idogt nystande i dessa, står dramats lösning tydlig för honom och han klarar upp både det inledande mordet och även därpå följande. (Endast ett mord är inte nog i Marias böcker!) Humanistiska Biblioteket, med alla dess trappor och studierum, spelar en viktig roll som fond för händelserna.

En skugga blott! är mycket välskriven och som Maria Lang-fan blir jag verkligen inte besviken. Såväl miljön som deckargåtan är väldigt lockande och leder till mer eller mindre sträckläsning. Det enda negativa då jag lägger ifrån mig denna ebok, är att jag konstaterar att det endast återstår två av Marias titlar i epubformat. Det blir till att njuta långsamt av dessa två och på samma gång hoppas att fler av hennes böcker ges ut som eböcker. Och hur var det med Ejnar? Har han något med mordet att göra? Varför var han försvunnen? Läs boken, så får du veta! ;-)
*Du finner mina tidigare recensioner av Maria Langs böcker här:

6 kommentarer:

 1. Jag har läst de tre första, så nu blir jag ju väldigt sugen på den här!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag kan komplettera mitt inlägg genom att säga att inledningen var minst sagt rafflande. Jag kände mig nog lika chockad som Puck faktiskt. Jag tycker du ska läsa den och jag önskar dig en god läsupplevelse. :-)

   Radera
 2. Härligt, ska komma ihåg det när jag får nästa infall att läsa Lang😊
  Önskar dig ett Gott Nytt År
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack ska du ha! Ja, även denna Lang är mycket läsvärd och spännande. :-)

   Radera
 3. Tyckte så mycket om miljöskildringen i den här - både Stockholm och biblioteket! Ska nu läsa vidare om vad du skrivit om Lang! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag håller helt med dig. Jag tycker Maria "placerar sina deckarnötter" i väldigt intressanta miljöer, som hon dessutom beskriver bra.

   Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...