onsdag 9 december 2015

Den röda adressboken

Den röda adressboken hade jag inte alls hört talas om innan den valdes som bokcirkelbok i den nätbokcirkel jag deltar i. Sofia Lundberg debuterar som skönlitterär författare med denna titel.


Vackert omslag, gjort av Sanna Sporrong Form.

Doris har levt ett långt och mycket innehållsrikt liv. Nu är hon emellertid gammal, trött och beroende av hemtjänsten. Det är så läsaren får möta henne. Men ganska snart anar man att Doris har något på gång. Hon är "modern" och behärskar den digitala tekniken, tack vare en tidigare hemtjänstanställd som lärt henne hur man gör. Hon "skypar" med sin systerdotterdotter Jenny i USA. Dessutom har hon ett stort hemligt skrivprojekt på gång. Med utgångspunkt från sin mycket gamla, röda adressbok berättar hon sitt liv utifrån de personer som finns med i denna lilla bok. De är alla döda vid det här laget. Men deras betydelse för Doris är stor. Så stor att hon skriver ner deras och sin egen gemensamma berättelse för att den ska finnas kvar åt Jenny. Men frågan är om alla Doris adressboksmänniskor redan är döda. Kan inte någon av dem finnas kvar i livet? Jenny, som kommer till Sverige då Doris bryter lårbenshalsen, blir involverad och börjar engagera sig i de här människorna. Särskilt en av dem ... Finns han i livet? Var finns han i så fall?

Det är mycket intressant att få ta del av en gammal människa och hennes liv. Doris har verkligen varit med om mycket. Att få lära känna henne genom människorna i adressboken är ett fint och gripande sätt att berätta. Den röda adressboken engagerar och griper tag – det går inte att lägga ifrån sig boken, för man vill bara veta mer om hur det går för Doris genom åren. Jag ska inte säga för mycket, utan vill i stället uppmana dig att läsa denna välskrivna lilla bok. Hela bokcirkelgänget* var eniga i vår bedömning; detta är en bok vi verkligen fastnade för och gillar. Roligt att en bok som var så "okänd" för oss upplevdes så givande! Vi kommer att hålla utkik efter fler böcker skrivna av Sofia Lundberg.
*Gänget består, förutom mig själv, av Bokmumriken, Boktokig, Västmanländskan och Millas Hälsoblogg. Besök deras bloggar och se vad de skriver om denna titel.

4 kommentarer:

 1. Bra skrivet :)
  Nu har jag oxå knåpat ihop lite om boken :)
  Ha det gott

  SvaraRadera
 2. Tack ska du ha! :-) Jag ska såklart läsa vad du skrivit också.

  SvaraRadera
 3. Hej igen svar om nagellacket.
  Jag tycker det håller som annat nagellack. Men jag använder oxå sällan nagellack på fingernaglarna. Jag målade två lager :) Men om man vill att det ska hålla längre än ett par dagar kan det vara bra med överlack.
  Tånaglarna håller det ca14 dagar.

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...