onsdag 11 november 2015

Pelle Lindbergh – bakom den vita masken

Idag är det en sorglig minnesdag för alla som gillar ishockey. Det är nämligen precis trettio år sedan den svenske målvakten Pelle Lindbergh dog. Jag är själv inte jätteintresserad av sport eller ishockey, men i mitt förra jobb träffade jag många små ishockeyfantaster. Därför var det naturligt att i viss mån hålla sig lite à jour inom denna idrottsgren. Dessutom är huvudpersonen i mina barnböcker hockeymålvakt, så en del research för den sakens skull har jag också gjort. Därför läste jag för ett antal år sedan Pelle Lindbergh – bakom den vita masken.
Oavsett om man gillar ishockey eller inte, är biografin om Pelle Lindbergh mycket intressant och gripande att läsa. Pelle brann för ishockeyn och hade tidigt sitt mål klart för sig – att bli världens bäste ishockeymålvakt. Han hade verkligen talang på isen och vägen till NHL i USA var mer eller mindre spikrak. Han blev målvakt i Philadelphia Flyers. Dessvärre fick livet och den lovande karriären ett abrupt och tragiskt slut då Pelle satte sig i sin Porsche och skulle köra hem efter några öl tillsammans med kompisarna en natt. Endast 26 år gammal dog han efter att ha kört in i en stenmur.

Boken om Pelle och hans liv är mycket välskriven och bra. Trots att det är några år sedan jag läste den, minns jag ännu att jag blev gripen. Det är journalisten Thomas Tynander som är författare. Tyvärr verkar den vara väldigt svår att få tag på. Den är slut på förlaget och i boklådorna. Vid en sökning på Bokbörsen kunde jag inte finna den. Versionen på engelska tycks också vara slut. Som eboknörd tycker jag förstås att denna läsvärda biografi borde publiceras som ebok. Det är ett utmärkt sätt att ge boktitlar "evigt liv".


4 kommentarer:

 1. Jag minns fortfarande precis vad jag gjorde den dagen. Min absoluta favoritmålvakt. Men jag visste inte att det finns en bok, den måste jag kolla upp :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Roligt att jag kunde ge dig ett sådant klockrent boktips då! :-) Hoppas du lyckas få tag på boken.

   Radera
 2. Hej!
  Nu finns boken om Pelle i en nyutgåva. Uppdaterad med hundra nya sidor.
  I butik eller på Adlibris.
  /Thomas

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så trevligt att höra! Tusen tack för tipset! :-)

   Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...