måndag 9 november 2015

Nomineringar till "Årets deckare"

Svenska Deckarakademin har nominerat de tio deckare, som kan komma ifråga för titeln "årets deckare" i respektive kategori.
Bästa svenska deckare:

Joakim Zander: Orten
Anders de la Motte: UltiMatum
Katarina Wennstam: Skymningsflickan
Ingrid Hedström: Måltavla
Jens Lapidus: Sthlm Delete 

Bästa, till svenska översatta, deckare:

Sharon Bolton: Små svarta lögner
Paula Hawkin: Kvinnan på tåget
Monica Kristensen: Kolbarnet
Nic Pizzolatto: Galveston
Karin Slaughter: De vackraste


Den 22/11 kommer akademin att fälla sitt avgörande beslut och vi kan få veta vilka två titlar som kommer att koras i år. Jag noterar att samtliga nominerade finns som eböcker.

Det är så glädjande att fler och fler förlag faktiskt ger ut sina titlar i detta format och dessutom direkt då titeln publiceras. Ibland har det till och med hänt att epub-versionen är den som kommer ut allra först på marknaden. Då jag började blogga kändes det snarare som att eboken levde i skymundan och att risken fanns att en ny bok inte alls kom ut i formatet eller kom först långt efter pappersboken. Mycket har hänt på kort tid och det är så roligt!

Jag håller just nu på att läsa den nominerade Kolbarnet, som Monica Kristensen skrivit. Jag lyssnade till hennes första bok, Hollændergraven, med stor behållning. Den är första boken i serien, där sysselmansbetjent Knud Fjeld spelar en viktig roll. Kolbarnet är nummer två och det är synd att inte den första har blivit översatt till svenska. Nummer tre, Operation Frithamn, har planerad utgivning i maj 2016. Detta är deckare, som utspelar sig i en så ovanlig miljö som Svalbard.


6 kommentarer:

 1. Jag har läst Små svarta lögner, Kvinnan på tåget och De vackraste och tyckte alla tre var bra, men min favorit är Bolton. Tyvärr inte läst de svenska.

  SvaraRadera
 2. Och jag har inte läst någon av de nominerade! Mycket att ta igen ...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har bara läst en enda av just dessa. Blev påmind om att min favorit, Ingrid Hedström, faktiskt kommit med två nyare titlar – och jag har inte läst någon av dem.

   Radera
 3. Svar
  1. Så många böcker – så lite tid! Det är alltid ett dilemma. ;-)

   Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...