*
Jag hade möjligheten att testa den senaste versionen av Adlibris läsplatta Letto Frontlight för ett tag sedan och blev så imponerad av den att jag var tvungen att skaffa mig en själv. Med tanke på att jag har sex läsplattor sedan tidigare av olika fabrikat och modell, och haft ännu fler under årens lopp, vill det inte säga lite om min uppfattning om denna utmärkta läsplatta.
![]() |
Letton i StandBy-läge där man ser den ebok man håller på att läsa. Här är det Hannes värsta år, den första jag köpte direkt i läsplattan. |
Vad är det då som gör den här läsplattan så bra?
Jo, dels handlar det om att detta är en läsplatta av hög kvalitet, med skarp skärm som är upplyst med så kallad Frontlight. Den är betydligt mer gedigen än många läsplattor som jag har provat tidigare. Den känns inte plastig utan har en air av gediget hantverk över sig utan att den för den sakens skull blir tung. Den väger endast 178 gram, vilket är två gram mindre än pocketboken Rör inte mitt mord som är på hela 320 sidor.
![]() |
Tyngre än läsplattan Letto! |
Dels handlar det om att handhavandet känns helt rätt. Med det menar jag att plattans operativsystem är bra. Den är enkel att hantera – den har svenska menyer! – och den har de funktioner man kan tänkas behöva utan att man behöver konsultera en manual för att hitta dem. Ett enkelt tryck med fingertoppen mitt på plattans skärm öppnar menyerna.
![]() |
Svenska menyer – enkla och överskådliga. |
Här hittar vi inställningar för att gå till olika delar i en bok och för att ändra storleken på texten, marginaler osv. Naturligtvis kan vi markera ett ord för att få upp en förklaring på detta – flera uppslagsböcker finns redan installerade i läsplattan. Vi kan även markera ett stycke genom att hålla fingret en kort stund på ett ord för att markeringsverktyget ska dyka upp och sedan dra fingertoppen över de efterföljande orden.
![]() |
En mening markerad med överstrykningsverktyget/pennan. Har man lagt till en anteckning är symbolen inte en överstrykningspenna som ovan, utan ett litet pappersark. |
Markeringar och anteckningar sparas och är lätta att hitta, och man kan även exportera dem till en mapp i läsplattan som man sedan kommer åt i sin dator när man kopplar ihop dem. Perfekt för studenter och liknande.
Slutligen har Adlibris gjort ett fantastiskt jobb med att integrera sin webbutik i läsplattan. Genom att koppla upp sig mot ett trådlöst nätverk (som plattan sedan kommer ihåg) och knappa in sina Adlibris-kunduppgifter (vilket bara behöver göras en gång) kan man leta upp titlar man vill köpa. Efter att jag knappade in mina kortuppgifter vid mitt första köp slapp jag detta i fortsättningen och med en enda knapptryckning kunde jag sedan handla eböcker och få ner dem till plattan. Otroligt smidigt!
När jag sedan köpte en engelsk ebok, som ju de flesta skyddas med Adobes kryptering, kände plattan av detta och jag blev ombedd att knappa in mitt Adobe-ID. På så sätt behövde jag inte leta upp detta i menyerna utan Adlibris och läsplattetillverkaren har sett till att saker dyker upp när de behövs ställas in. Kan inte bli enklare.
Efter att jag hade knappat in mitt Adobe-ID i plattan tänkte jag att jag skulle testa att låna en ebok på biblioteket. Det visar sig att man till och med kan gå till biblioteket via den inbyggda webbläsaren. Efter att jag loggat in på biblioteket, letat upp och lånat en ebok, klickade jag på ladda ner och den dök "automagiskt" upp i läsplattan. Underbart!
Eboken man för tillfället håller på att läsa syns överst på plattan, medan några av de eböcker man har skaffat sig syns i "Bibliotek":et nedanför. Lägg märke till klocksymbolen på låne-eboken, som visar att det är fråga om just en lånebok med begränsad lånetid. De från Adlibris köpta eböckerna har molnsymboler. Dessa visar att man kan ladda ner dem på nytt till en annan enhet när man loggar in på Adlibris hemsida och går till sin virtuella bokhylla.
![]() |
Boken som läses just nu är Jungfrustenen. Att den är lånad på biblioteket kan man se på "klockan" ovanpå omslaget. |
Adlibris Letto Frontlight är enligt mitt tycke, den bästa läsplattan för den svenska marknaden som finns tillgänglig idag.
Fungerar den med Amazon och ens kindle-konto? Har massor av böcker på kontot, men plattan har gått sönder.
SvaraRaderaNej, det gör den inte. Vad jag vet så är det bara Kindle läsplattorna (eller Kindle läsapparna om man har en surfplatta/dator) som tillåter att du kan läsa dina eböcker som du har i ditt Amazonkonto.
RaderaHar du en surfplatta kan du skaffa Kindleappen och dina eböcker ska dyka upp där. Alternativt om du skaffar en ny Kindle. Jag såg att det finns billiga modeller att köpa på t.ex. Webhallen.
Tack!
RaderaIntressant ska kolla in den😊
SvaraRaderaDet tycker jag verkligen att du ska göra. Den är toppen. Och jag ser att de nu har en kampanj på den dessutom: Lettokampanj
RaderaHej! Tack för en fin recension. Den är alltså fullt kompatibel med alla svenska bibliotek? Detta är helt säkert?
RaderaHej,
RaderaHur alla svenska bibliotek hanterar sina webbsidor skiljer sig säkert åt och jag har inte provat mer än på ett par bibliotek, där det har fungerat utmärkt.
Om det inte skulle fungera på något bibliotek kan man alltid som vanligt låna eboken i sin dator och sedan föra över den från datorn till läsplattan.
/Leo
Hejsan,
SvaraRaderaOm jag läser en bok skriven på engelska, kan man då markera ett ord man inte förstår och då få fram en översättning till svenska?
Jag ska be Leo, som gjort inlägget om denna läsplatta, att svara på din fråga. Han är den som bäst kan just Letto.
RaderaHej,
SvaraRaderaJag har nu kollat saken och det finns flera ordböcker i Letton. Om man markerar ett engelskt ord i en bok kan man få en förklaring från den engelska ordboken. Denna är däremot inte en engelsk-svensk ordbok utan en theosaurus, dvs förklaringen på ordet ges på engelska.
Den enda läsplattan som jag känner till som har ordböcker mellan olika språk är/var(?) Pocketbook-läsplattorna.