fredag 27 november 2015

Kvarnstenen

Jag måste erkänna att jag faktisk inte alls kände till Margaret Drabble innan jag för ett tag sedan läste hennes Kvarnstenen. Hon räknas som en av Storbritanniens viktigaste författare, har jag insett efter att ha blivit nyfiken och googlat hennes namn. Kvarnstenen är ett av hennes tidiga verk – den kom ut 1965 första gången. Else Lundgren har gjort översättningen till svenska.


Omslag: Lars Sundh. Fotograf: Luciano De Polo.

Rosamund är en ung, smart och framgångsrik litteraturstudent. Hennes studier och forskning är väldigt viktiga för henne. När hon efter en enda tillfällig natt tillsammans med George, upptäcker att hon är med barn, kan man tro att det innebär en katastrof för henne. Men inte då! Rosamund är beundransvärt lugn och sansad. Hon står med båda fötterna på jorden och tar itu med sin nya framtid på ett rationellt och praktiskt sätt. Det är sextiotal i London och ensamstående mödrar ses ännu inte med blida ögon. Visst underlättar det att hon faktiskt bebor sina välbärgade föräldrars stora lägenhet alldeles gratis. De båda är nämligen bortresta utomlands för en längre tid. Men för övrigt är allting nytt för Rosamund. Hon, som knappt vet vilken allmänläkare hon ska vända sig till om hon blir sjuk, ska nu försöka finna en doktor som kan hjälpa henne att förmedla mödravård och plats på BB. Både under havandeskapet och efter födseln tänker Rosamund förstås fortsätta med sina studier. Hon har en hel del goda vänner som hjälper henne. Föräldrarna och syskonen håller hon dock utanför så länge hon kan.

Jag gillar verkligen Rosamunds rationella och praktiska syn på saker och ting. Hon är inte en person som blir nedslagen eller uppgiven över det som hänt. Hon accepterar att det är som det är och försöker ordna tillvaron efter dessa nya förutsättningar. På samma gång lär hon sig saker om inte minst sig själv. Trots att bokens titel kanske antyder något annat, är Rosamund mycket glad över sin lilla flicka. Margaret Drabble skriver bra och med en sorts underfundig, subtil humor. Jag gillar verkligen hennes stil. Jag rekommenderar Kvarnstenen och jag kommer säkert att läsa mer Drabble i framtiden.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...