fredag 13 november 2015

Fredagen den 13:e

Idag tänkte jag uppmärksamma en av de riktigt stora författarna inom genren skräck, nämligen Stephen King. Med tanke på dagens datum kan det väl passa riktigt bra. Några av hans böcker finns som eböcker på svenska, dels de senaste förstås men också fem nyutgåvor av äldre titlar.


Omslag: David Pearson.

En av mina bröder var en storslukare av Stephen Kings böcker i tonåren. Det var han som försökte få mig att läsa dessa böcker. Jag läste på hans inrådan Carrie, Cujo och Christine. Jag såg också filmatiseringen av Christine. Sedan klarade jag inte mer. Redan på den tiden jag insåg att jag är en riktig hare när det gäller skräck. En intressant reflektion jag gjorde då, var att jag tyckte det var mycket läskigare att läsa Christine än att se den på film. I boken förmedlades nämligen så mycket mer av de skräckframkallande förnimmelserna, till exempel hur huvudpersonen kände dofter.

Något jag faktiskt inte kände till tidigare, är att Stephen Kings novellsamling Årstider innehåller berättelser som ligger till grund för ett par filmer jag sett och tyckt om. Filmen Nyckeln till frihet bygger på novellen Vårbedrift och Höstgärning är förlaga till Stand by Me. Trots att jag en gång bestämde mig för att inte läsa mer King, känns det som att dessa noveller skulle kunna vara värda ett försök ändå.

Bland de äldre titlarna i Stephens omfångsrika utgivning finns följande i epub-format på svenska:


Lida

Jurtjyrkogården

The Shining

Dolores Claiborne

Och så har vi fyra stycken nyare titlar förstås. Doktor Sömn är en fortsättning på The Shining.


Doktor Sömn


Mr Mercedes

Väckelse

Det är möjligt att jag, förutom novellerna, kommer att ge mig på även 22/11 1963, för den låter inte fullt så skräckinjagande.


2 kommentarer:

  1. Vilket bra inlägg att publicera kl.13:13 på fredagen den 13:e! :-)

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...