tisdag 17 november 2015

Familjerna på Cavendon Hall

Här är en perfekt bok för den som gillar att läsa om fina klänningar, vackra kvinnor, kärlek och passion. Barbara Taylor Bradford har skrivit Familjerna på Cavendon Hall, som är den första boken i en serie om familjerna Ingham och Swann. Översättningen till svenska har Gunilla Mattsson gjort.
Grevefamiljen Ingham äger och bebor godset Cavendon Hall sedan flera generationer. Bland skaran av anställda finns många medlemmar av familjen Swann. Denna familj har tjänat Inghams "i alla år", närmare bestämt mer än 160 år. Vi får möta familjerna år 1913 och följa dem till strax efter första världskrigets slut. Bland de många karaktärerna är det främst grevedöttrarna Daphne och DeLacy Ingham samt de anställda Alice, Charlotte och Cecily Swann som står i centrum. Daphne är familjens främsta skönhet, men hon råkar riktigt illa ut då berättelsen tar sin början. Det är tur att hon har Alice, Charlotte och Cecily omkring sig som tar hand om henne på bästa sätt. Ändock kvarstår faktum; Daphne har en hemlighet, som absolut inte får avslöjas mer än för några få betrodda. Annars är risken att hela familjen kommer att drabbas av illasinnat skvaller och få sitt anrika namn nedsmutsat. Frågan är om Daphnes hela framtid, som tänkt maka åt en hertig, är förstörd.

Som jag inledningsvis skrev; detta är verkligen en bok för den som gillar vackra klänningar, fina håruppsättningar, fest och flärd i lantgodsmiljö. Familjen Ingham får sin beskärda del av bekymmer, men man kan vara säker på att författaren finner en lösning åt dem. Det jag saknar i denna familjeskildring, är en mer ingående bild av till exempel storasyster Dierdre Ingham. Hon är dessvärre en surmulen typ, så jag antar att det är därför man inte får veta mer om henne. Inte desto mindre tycker jag att det hade varit spännande att få lära känna henne. Hon platsar inte riktigt bland de annars så genomgoda, snälla och vänliga Inghams. Familjerna på Cavendon Hall är en lättläst bok, som sägs påminna om TV-serien Downton Abbey. Jag har inte sett den, så därvidlag kan jag inte uttala mig. Givetvis slutar Barbaras bok med en cliffhanger. Den som gärna vill veta mer om hur det går för familjerna, kan läsa vidare i uppföljaren Kvinnorna på Cavendon Hall.


4 kommentarer:

 1. Tusen takk for den fine kommentaren hos meg, den setter jeg virkelig pris på <3 Flott bokomtale, jeg elsker Downton Abbey, så denne boken skal jeg ta en nærmere titt på :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Då vill jag önska dig god läsning! Man kan behöva bra distraktioner mitt i all sorg. Allt gott till dig och din familj!

   Radera
 2. Jag håller med dig jag hade gärna vetat mer om Diedre men det kanske kommer i den andra boken :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så kan det vara. I första boken har vi ju fått lära känna de båda familjerna, så ett mer tydligt personporträtt kanske kommer i andra boken. Man undrar ju: Varför är Dierdre som hon är? Vad tycker hon om saker och ting? Vad är hennes drömmar och önskningar?

   Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...