söndag 22 november 2015

Ett enkelt hjärta

Vad är en söndag utan en redogörelse för veckans lästa novell?! Den senaste berättelsen jag läst heter Ett enkelt hjärta och är skriven av Gustave Flaubert. Översättningen till svenska är gjord av Alan Asaid i Novellix utgåva av novellen. Gustaves verk ingår i den franska 1800-talsrealismen. Ett enkelt hjärta publicerades första gången 1877.


Omslag: Lina Bodén.

Huvudpersonen i Ett enkelt hjärta är tjänstekvinnan Félicité. Hon har en mycket enkel och tragisk bakgrund. När hon som flicka blev föräldralös återstod inte annat än att börja arbeta. Skolgång var inte att tänka på. Hon var däremot en mycket samvetsgrann och flitig person. I novellen får läsaren följa hela hennes liv. Merparten av detta tillbringar hon som anställd hos madame Aubain – en kvinna som av de flesta anses som ganska högdragen och fjär. Bakom fliten hos Félicité döljer sig emellertid en personlighet, som är både kärleksfull och engagerad. Bara man tar sig tid för henne, vilket madame Aubain knappast gör. Trots detta är Félicité trogen madame och stannar hos henne livet ut. En viss fågel får stor betydelse för Félicité – så stor att hon till och med låter stoppa upp den efter dess död.

Efter läsningen av denna novell, blev jag nyfiken på Gustave Flaubert, som jag inte visste så mycket om. Att han står för den på 1800-talet nya realistiska stilen (i motsats till den tidigare romantiska) märks tydligt i novellen, tycker jag. Félicités död skildras till exempel riktigt detaljerat. En annan detalj, som inte har med novellen att göra, är att Gustave skrev massor av brev och att nästan tvåtusen av dessa finns bevarade. Jag konstaterar återigen att novellutmaningen leder till att jag lär mig nya saker.

*

Jag placerar Ett enkelt hjärta i kategorin "en novell av en fransk författare" i den novellutmaning som jag deltar i under året.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...