måndag 16 november 2015

Det sällsamma fallet Benjamin Button

Jag har tidigare bara läst Den store Gatsby av alla de böcker som F. Scott Fitzgerald skrivit. Den boken var inget som fastnade särskilt bra i mitt minne. Det kommer däremot den absurda novellen Det sällsamma fallet Benjamin Button att göra. Den kom ut första gången 1922 på originalspråket.


Omslag: Emma Löfström.

Benjamin Button kommer till världen 1860 på ett fashionabelt sjukhus i Baltimore. Den blivande fadern är naturligtvis inte närvarande vid händelsen, utan rusar ivrigt och nyfiket till sjukhuset tidigt på morgonen för att höra hur allting gått och om han fått en son eller en dotter. Då han möter sjukhuspersonal på vägen genom byggnaden inser han att de tvår sina händer, är chockerade eller mycket förskräckta. Orsaken blir strax uppenbar, då han för första gången får se sin förstfödde. Sonen ser definitivt inte ut som spädbarn förväntas göra och hans liv kommer därför att präglas av en "bakvändhet" som ingen annan upplevt. Läsaren får ta del av hela Benjamins liv, från början till slut. Eller ska man säga från slut till början ... ;-)

Jag vill faktiskt inte avslöja för mycket av vad som sker. Jag tycker i stället att du ska läsa denna absurda novell. Berättelsen väcker från första stund nyfikenheten och sedan kan man bara inte sluta läsa. Man måste få veta hur det går för Benjamin Button genom livet. Han får under en del av sitt liv fördelar av sin situation, men tvingas också uppleva frustration över vissa konsekvenser. Positivt och negativt får alla uppleva i livet, men för Benjamin är vissa händelser riktigt bakvända och förmodligen mycket frustrerande. Visst blir du nyfiken på att läsa om honom!?

*

novellutmaningens kategorier tycker jag att denna novell platsar som "en novell där ett barn är en av huvudpersonerna". Det gör den i dubbel bemärkelse, tycker jag, vilket du kanske håller med om då du läst novellen. ;-)


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...