söndag 8 november 2015

Den blå pelargonen

Miss Marple är den som löser den mystiska gåtan med Mrs Pritchards död i novellen Den blå pelargonen. Den är ursprungligen en av tretton berättelser i novellsamlingen Miss Marples mysterier, som Agatha Christie är författare till. På originalspråk kom den ut första gången 1932. Helen Ljungmark har översatt Den blå pelargonen till svenska.


Omslag: Sara R. Acedo.

Mrs Pritchard är hypokondriker och en allmänt mycket krävande kvinna. Hon tillbringar mesta delen av sin tid i sitt sovrum på andra våningen i sitt och makens hus. Hon kräver ständig omvårdnad och därför har man anställt en sköterska, som tar hand om henne så att den hunsade maken kan få lite avlastning. En dag ordnar sköterskan så att Mrs Pritchard får träffa en spåkvinna. Denna förutspår ond bråd död och varnar Mrs Pritchard för blåa blommor.

"Tag er i akt innan det är för sent. Akta er för fullmånen. Den blå primulan betyder varning. Den blå stockrosen betyder fara. Den blå pelargonen betyder död …"

... hävdar spåkvinnan. Detta upprör den lättpåverkade hypokondrikern. När dessutom tecknen börjar slå in ett efter ett får hon "nerverna utanpå kroppen". Sköterskan och Mr Pritchard vet inte vad de ska tro. Men så en morgon vaknar inte Mrs Pritchard som hon brukar och då de bryter sig in genom den låsta dörren finner de henne död i sin säng. Hur har detta gått till? Mysteriet tätnar då man upptäcker att på den blommiga tapeten i rummet har en pelargon färgats blå i samband med dödsfallet. Har Mrs Pritchard dött en naturlig död eller har spådomen med saken att göra?

*

Denna spännande, välskrivna och läsvärda lilla deckarnovell har jag njutit av som en del i årets novellutmaning. Jag placerar Den blå pelargonen i kategorin "en novell med en färg i titeln". Missa inte denna naggande goda lilla pärla!


1 kommentar:

  1. Åh, denna vill jag läsa! Agatha Christie är härlig! :)

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...