lördag 31 oktober 2015

Vilken biblioteksbok har bara män lånat?

Om du någonsin har ställt dig frågan i rubriken, kan du nu få svar. Jag fann nämligen en riktigt intressat artikel i Svenska Yle och där kan man läsa om människors vanor på biblioteken. Vanorna i största allmänhet i Europa nämns i förbigående. Den största delen av artikeln handlar om biblioteksvanorna på bibborna* i Helsingfors."Bearded man reading" målad av Dirk van Hoogstraten 1630.
Bild via Wikimedia Commons.

Det visar sig att kvinnor och flickor använder sitt lånekort mest av alla. Men från åttio års ålder händer något. Då är det männen som lånar flest böcker. Kvinnor besöker biblioteket oftare. Å andra sidan kan man se att männen tillbringar längre tid där vid sina besök. Intressant!

Jag funderar särskilt på vad som händer i åttioårsåldern. Har männen plötsligt mer tid att ägna sig åt läsning? Har de fått mer läslust än vad de haft tidigare i livet? Det hade verkligen varit kul att fråga en åttioårig nybliven bokslukare hur han ser på böcker och läsning. Man kan också vända på frågan och fundera på om det är så att kvinnor ägnar sig mindre åt böcker efter åttio. Varför det i så fall?

I slutet av artikeln nämns att det i nästa vecka firas männens vecka på bibborna i Helsingforsregionen. Också ett spännande initiativ, tycker jag. Hoppas alla pojkar och män blir extra omhuldade av bibliotekarierna då. Det är de värda!*En annan sak jag lade märke till, är att man i artikeln använder smeknamnet "bibban" om biblioteket. Det var nytt för mig. Jag tycker att det är ett väldigt fint litet namn.

4 kommentarer:

 1. "Bibban" hade jag inte hört tidigare. "Bibblan" är rätt vanligt i mina trakter...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, bibblan har jag också hört förr, men bibban var nytt. Sött ord, tycker jag! :-)

   Radera
 2. Det är väl tyvärr knappast så att något särskilt händer i åttioårsåldern med folk som inte har läst förut, eftersom den här undersökningen inte skildrar utvecklingen över tid. Snarare är det väl så att männen som nu är över åttio tillhör den sista/senaste generationen där männen faktiskt läste ordentligt. Om tjugo år ser det sannolikt annorlunda ut även i den gruppen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Klok synpunkt, Johannes! Så kan det mycket väl vara. Men i så fall är det lite tragiskt att vi läsande individer inte lyckats förmedla nöjet med läsning till de yngre generationerna män och pojkar i någon större omfattning.

   Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...