onsdag 21 oktober 2015

Kort kjol

Författaren Christina Wahldén skrev för sjutton år sedan en bok, som under årens lopp betytt mycket för många ungdomar. Den handlar om övergrepp och beskrivs som omskakande.


Bild via Rabén & Sjögren.

Hammarö kommun har, trots bokens popularitet och viktiga ämne, bestämt sig för att plocka bort den ur undervisningen. Det är några föräldrar som har initierat detta beslut. Läs mer om det genom denna länk.

Christina och hennes förlag, Rabén & Sjögren, är mycket kritiska till detta beslut och har bestämt sig för att erbjuda titeln som ebok helt gratis fram till den 1:a november. Den är nämligen slut som pappersbok. Vill du läsa denna bok kan du med andra ord besöka Rabén & Sjögrens hemsida, läsa deras viktiga protest och ladda ner eboken.

"– Kort kjol är en oerhört viktig bok som skildrar en faktisk verklighet. Vi måste våga lyfta även ämnen som är svåra. Det är allvarligt att Hammarö kommun väljer att plocka bort en så angelägen bok, och oroväckande om vi låter enskilda föräldrar diktera villkoren för vad eleverna ska läsa, säger Cecilia Knutsson, publicistisk chef på Rabén & Sjögren."

Citatet har jag lånat från Rabén & Sjögrens hemsida. Även på sociala medier har protesterna mot Hammarös kommuns beslut varit starka. Både lärare, bibliotekarier och andra författare har visat sitt stöd för denna titels existensberättigande. Jag har inte hunnit läsa boken än, men jag håller med Cecilia Knutssons uttalande här ovanför.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...