Sidor

fredag 23 oktober 2015

Inte flera mord!

Strax före den trevliga semesterutflykten till Nora i början av september läste jag Inte flera mord! – Maria Langs tredje deckare. Den utspelar sig i Skoga, som är en fiktiv ort inspirerad av Nora. Bokens handling rör sig inte, såvitt jag förstår, i de centralare delarna av Skoga, utan lite mer i utkanten. Men det var ändå ett bra sätt att få lite "atmosfär" före Norabesöket.


Vackert omslag, skapat av Lucy Davey.

Puck och Einar är nygifta. De reser till hans hembygd för att få en lugn och skön semester. Med sig har de Pucks far, Johannes Ekstedt, eftersom även han behöver vila ut. Man kan tro att de borde få en avkopplande tid i lilla, lugna Skoga. Men icke! Knappt har de anlänt förrän fadern finner en främmande man ihjälstucken ute på gräsmattan till huset de bor i. Till råga på allt är det Johannes antika, egyptiska papperskniv som sitter i bröstkorgen på den döde.

Fallet sätter givetvis myror i huvudet på kommissarie Christer Wijk, som tillsammans med Puck, försöker lösa gåtan. Innan de hunnit komma fram till något avgörande får de ännu ett dödsfall på halsen, men sedan lossnar det. Men det lossnar kanske lite väl mycket, för plötsligt kommer allehanda människor sättande med erkännanden. Vem i hela fridens namn av alla dessa är mördaren? Och varför har vederbörande dödat? Under en bedräglig yta av lugn och kontroll, döljer somliga invånare i Skoga förbluffande hemligheter.

Maria Lang har för mig blivit ett säkert kort. Att välja en av hennes böcker att läsa betyder att jag får en välskriven och underhållande deckargåta av bästa klass. Inte flera mord! är minst lika bra som de båda tidigare jag läst. En trevlig bekantskap i just denna bok är även Thotmes III. Vem han är? Tja, läs boken så får du veta! ;-)


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar