tisdag 13 oktober 2015

En nypa salt

Jag har nyligen läst klart En nypa salt, som är en riktigt tänkvärd berättelse. Den är skriven av Maria Goodin och översatt till svenska av Åsa Brolin.


Omslag: Sofia Scheutz

Meg, som är 21 år, flyttar hem till sin svårt sjuka mor för att ta hand om henne under hennes sista tid i livet. Meg har vuxit upp tillsammans med den ensamstående modern och de har hållit sig för sig själva och undvikit kontakt med andra. Varför modern föredragit detta sätt att leva är en gåta för Meg. Hon hoppas på att få komma sin mor lite närmare under sjukdomstiden.

Den vuxna Meg har många frågor kring sin egen uppväxt. Hennes mamma besvarar dock alltid den sortens frågor med mer eller mindre fantasifulla svar. Då Meg ännu var liten trodde hon på dessa historier fullt och fast. Men i åttaårsåldern får hon ett brutalat uppvaknande i skolan då hon inser att hennes egen levnadsberättelse bara innehåller fria fantasier. Barndomen var ändå lycklig, för mamman ville sin dotter det allra bästa. Den tonåriga och sedermera vuxna Meg känner sig dock rotlös. De fantasifulla berättelserna kan te sig charmiga för en utomstående, men skapar bara frustration och irritation hos Meg.

Sakta men säkert får Meg pusselbit efter pusselbit till sitt livs historia. Det visar sig finnas en tragisk sanning bakom moderns isolering och alla hennes fantastiska berättelser. Det blir en smärtsam upplevelse för Meg då hon till sist står inför den nakna verkligheten. Som tur är lär hon också känna moderns bästa väninna sedan barndomen och den trädgårdsmästare som mamman hyrt in för att sköta trädgården under den sista tiden. Väninnan var en mycket betydelsfull person för Megs mor, men även från henne höll sig mamman isolerad från de tidiga vuxenåren och framåt. Vid begravningen och tiden därefter upplever Meg vilken betydelse modern hade för väldigt många människor, trots att hon valde att isolera sig.

En nypa salt är en mycket gripande bok om ett tragiskt människoöde. Berättelsen ger många tankar och funderingar kring hur människor fungerar när jobbiga saker inträffar. Både Meg och hennes mamma blev jag starkt engagerad i. Trädgårdsmästaren är en person som fastnar särskilt i mina tankar. Han har båda fötterna på jorden, även bildligt talat, och hans syn på omvärlden och vad som sker och varför tycker jag är mycket klok. En nypa salt är verkligen en mycket gripande, tänkvärd och läsvärd bok jag varmt rekommenderar!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...