![]() |
Illustratör: Adam Dahlstedt*. |
Detta är en riktig klassiker, med ett odödligt budskap. Många har säkert läst den under skolåren, men det hade inte jag. Den var alldeles ny för mig, då jag nu tog mig an den. För den som inte känner till vad den handlar om kommer här en kort resumé.
Sara Videbeck, en ung kvinna på 24 år, ska resa från Stockholm tillbaka till sin hemort Lidköping. Färden går med såväl ångbåt som häst och vagn. Redan tidigt under resan blir hon uppmärksammad av bokens berättare, underofficeren Albert (som genom hela berättelsen saknar efternamn). Sara och Albert är jämnåriga och kommer väl överens. De båda slår sig ihop, håller varandra sällskap och hjälper varandra med praktiska saker, såsom anskaffande av övernattningsrum till exempel, under resan. De blir förtjusta i varandra. Sara är en stark och modig kvinna. Hon har en tydlig uppfattning om hur hon ser på relationer. Vis av sina egna föräldrars dåliga äktenskap, är hon bara intresserad av att vara särbo med en man. Hon vill bibehålla sitt eget yrkesverksamma liv och ha sitt eget hushåll. Frågan är om Albert kan acceptera hennes önskemål?
Ombord på ångbåten Yngve Frey träffas Sara och Albert. Bild via Wikimedia Commons. |
Det går an publicerades redan 1839 och med bokens budskap och innehåll i åtanke, kan jag förstå att den var kontroversiell. "Det-går-an-litteraturen" uppstod, som svar på Almqvists bok. Den gick i stort sett ut på att angripa hans åsikter. Det är mycket intressant att läsa Det går an ur flera aspekter. Dels tycker jag att Sara har många kloka åsikter, som man kan lära sig väldigt mycket av än idag. Dels är det historiskt intressant att få en inblick i hur skråväsendet förhindrade kvinnor att försörja sig. Saras pappa var nämligen glasmästare. Trots att dottern lärt sig yrket och hanterade det med bravur, hade hon inte rätt att "ta över" glasmästeriet efter faderns död. Änkan, Saras mor, hade rätten att fortsätta, vilket gjorde att Sara kunde bedriva verksamheten. Men så fort även modern dog, skulle rätten förverkas. Så synnerligen orättvist! Jag fick en inblick i denna aspekt av skråväsendet även då jag läste Tre koppar choklad, där en kvinna bedrev verksamhet efter sin makes död. Hon var dock tvungen att hemlighålla dödsfallet genom att hävda att han var på en lång affärsresa. Givetvis var hon rädd att bli påkommen med lögnen. När jag läser om detta, är jag verkligen glad att vara född i en tid och i ett land där kvinnor faktiskt har möjlighet att försörja sig själva genom eget yrkesval. Sara är en företagsam kvinna, som redan i förväg gjort upp en plan för hur hon ska försörja sig den dag modern dör.
Blir du också nyfiken på Det går an? Den finns alldeles gratis som ebok hos Litteraturbanken. Om du vill kan du också vara med i Klassikercirkeln och diskutera boken med andra läsare.
*Omslaget kommer från en utgåva från Telegram Förlag.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar