söndag 25 oktober 2015

Den svarta katten

Edgar Allan Poe levde under första halvan av 1800-talet. Han skrev många berättelser om skräck, mystik* och äventyr. Den svarta katten skrev han 1843. Nils Holmberg har översatt denna version av novellen till svenska.Jag läste denna novell redan som barn, under en period då jag intresserade mig för spökhistorier och liknande berättelser. Såvitt jag minns fanns den i en novellsamling som hette Skräckhistorier, skriven av just Poe. Boken var utgiven i serien De klassiska ungdomsböckerna. Redan då tyckte jag att den var väldigt läskig, förstås.

Berättaren i novellen sitter fängslad och inväntar sitt dödsstraff, som skall verkställas nästkommande dag. Detta uttrycks med de mera vaga orden "i morgon skall jag dö och därför vill jag lätta mitt samvete". Det är i slutet av berättelsen som det står klart för läsaren vilket ohyggligt brott huvudpersonen har begått. Novellen ägnas åt en kronologisk redogörelse av berättarens barndom, uppväxt och vuxenliv. Han intygar att han verkligen var en snäll och ömsint person från början. Pö om pö får man ta del av hur hans liv gestaltat sig och vad som lett till de hemskheter han gjort och till sist till det brott han begått. Två svarta katter spelar en central roll i novellen. Först en som blir plågad till döds och sedan ännu en som ser till att hämnas.

Den svarta katten präglas dels av ett förlopp som mycket väl skulle kunna vara alldeles sant, nämligen hur alkoholen påverkar berättaren och förstör hans personlighet och hans liv. Men novellen rymmer också ett visst mått av mystik genom katterna och den roll de kommer att spela för händelseutvecklingen. Detta är en välskriven, klassisk novell. Men den är både hemsk, med tanke på huvudpersonens brutala agerande vid flera tillfällen, och tragisk om man ser till vad alkoholen kan ställa till med.

*

Jag har läst novellen som en del i den novellutmaning jag deltar i. Den svarta katten placerar jag i kategorin "novell, som är skriven på 1800-talet".*Edgar Allan Poe själv dog under mystiska omständigheter, som ännu idag inte är klarlagda.

4 kommentarer:

 1. Denna novell är jag sugen på att läsa.

  SvaraRadera
 2. om någon kan besvara denna fråga från den här berättelsen
  1-vad finns det egentligen för skäl för Mr Groper att hänga katten?
  2-Mr groper mördar sin fru med en yxa. Varför?
  3-hur upptäcker polisen var Mrs Groper är begravd?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vissa litterära frågor har ett givet svar i texten, medan andra typer av frågor är öppna för tolkningar från varje enskild läsare. Det var alltför länge sedan jag själv läste denna novell, så jag låter frågan vara fri om någon annan vill svara på just dessa frågor.

   Radera
  2. 1 - han stördes av att se honom gå runt med 1 öga, han fick LITE dåligt sammvete och ville inte påminnas.
   2 - Han skulle döda katt numer 2, frun hejdade honom och då blev han vansinnig och mördade frugan istället
   3 - Mannen blev nervös när polisen skulle kolla till huset efter fruns död och han började berätta om hur bra väggarna var. då slog han på väggen och ett skrik hördes inifrån väggen. han hade råkat rama in Pluto (katt numer1) i väggen och den skrev när han slog på väggen. Polisen öppnade genast upp väggen och taga, frun hittad.

   Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...