söndag 4 oktober 2015

Den nya Isabel

Jag såg att Helena, initiativtagaren till novellutmaningen, hade läst novellen Trädgårdsfesten. Den är skriven av Katherine Mansfield. Jag blev nyfiken på den, men upptäckte att den inte finns som ebok på svenska. I stället fann jag två andra noveller, skrivna av Katherine, i detta format. Den nya Isabel heter en av dem. Den är översatt till svenska av Camilla Jacobsson.


Formgivning: Extrasmallagency.

Det unga paret William och Isabel har varit gifta ett tag och har två små söner. De lever i 20-talets England och har det ganska bra. Åtminstone hade de det så länge de bodde i den mindre bostaden i stan. På Isabels begäran har de dock flyttat ut till en större egendom på landet. William tvingas på grund av detta att veckopendla mellan sitt arbete och bostaden. Han längtar hem till familjen och ser fram emot att få umgås med bara dem. Men Isabel har förändrats. Hon har skaffat en grupp bohemiska vänner som kommer och bor hos henne. Bohemerna ger ett lismande intryck. På sätt och vis är det de som styr och ställer och får det som de vill ha det. William har alltså inte en chans att få lugna familjehelger, som han längtar efter så mycket. Efter ännu en bohemvänsfylld helg, bestämmer han sig för att skriva ett långt och innerligt kärleksbrev till sin fru. Han vill förklara hur han känner det, att han längtar tillbaka till hur de hade det tidigare och att han saknar den gamla Isabel. Frågan är om Den nya Isabel tar hans brev på allvar eller om bohemerna utövar sitt inflytande på henne.


Katherine Mansfield 1912. Bild via Wikimedia Commons.

Nya Zeeländskan Katherine Mansfield var en helt ny bekantskap för mig. Det är en författare som passar mycket bra att läsa i en utmaning som denna, eftersom hon ...
"... räknas som en av det tidiga 1900-talets främsta novellförfattare och en av de mest inflytelserika. Själv såg hon sitt författarskap som oundvikligt och hävdade att hon var 'i första hand författare, sedan kvinna'. Med sin penna utmanade hon världen och det förväntade – gärna vackert och känslosamt men alltid med den bitande ironin lurande runt hörnet."
Citatet är hämtat från Collings Förlag. Jag tycker mycket om Katherines sätt att skriva, och jag kommer med säkerhet att återvända till hennes noveller. Hennes författarskap vill jag fördjupa mig i. När det gäller William och Isabel blev jag engagerad i deras öde och undrar mycket över hur det egentligen gick för dem till sist.


*


Detta är min tredje novell inom novellutmaningens ramar. Den nya Isabel passar bra att placera i utmaningens beskrivning "en novell som har ett personnamn i titeln".


2 kommentarer:

  1. Den här verkar också väldigt intressant - jag kommer också att läsa mer av Mansfield.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Trädgårdsfesten vill jag läsa. Synd att den bara finns i en samling (gjord av papper dessutom). Jag gillar bäst när noveller säljs styckevis för sig själva.

      Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...