söndag 11 oktober 2015

Cthulhu

Veckans novell i novellutmaningen är en klassiker hämtad ur genren skräck. Den heter Cthulhu och är skriven av en författare som anses som skräckens nestor, nämligen H. P. Lovecraft. Jag fann novellen i samlingen Skräcknoveller, som innehåller 37 av Lovecrafts berättelser. Översättare är Sam J. Lundwall, Charlotta Jonasson, Kerstin Wallin, Jens Heimdahl och Malte Persson. Granskning, redigering och bibliografi står Martin Andersson för.


Omslagsillustration: Andreas Kalliarides.

Cthulhu är ett fruktansvärt monster som bara bidar sin tid för att, när stjärnorna står rätt, dyka upp på jordens yta och förgöra mänskligheten. Han har ett huvud som en bläckfisk, en kropp täckt av fjäll, två vingar på ryggen och kloförsedda händer och fötter. I novellen, som bär monstrets namn, får vi följa berättarjaget då han i sin avlidne gammelmorbrors kvarlåtenskap finner mystiska anteckningar. Dessa lockar berättaren att göra sina egna efterforskningar, och det han kommer på spåren är en hemlighet så fruktansvärd att den gjort somliga människor galna av skräck och fasa. De som fördjupat sig i hemligheterna eller på annat sätt fått veta för mycket, kan vara säkra på att deras sista stund på jorden är kommen inom kort. Cthulhu inväntar sin tid, försänkt i dvala på havets botten. Han är just nu inspärrad i den sjunkna staden R'lyeh långt, långt ner på Stilla Havets avgrundsdjupa botten, men som sagt ... när stjärnorna står rätt ... !


Cthulhu i en version av Dominique Signoret.

Denna novell om Cthulhu har gett upphov till en hel mytologi och inspirerat åtskilliga andra skräckförfattare genom årens lopp. En som skrivit en rolig spinnoff är Neil Gaiman. Efter att ha läst Lovecrafts novell, blev jag bara tvungen att läsa Gaimans berättelse igen. Den heter inget mindre än I, Cthulhu, or, What’s A Tentacle-Faced Thing Like Me Doing In A Sunken City Like This (Latitude 47° 9’ S, Longitude 126° 43’ W)? och du finner mitt inlägg om den genom länken.

Då, när jag läste Gaimans berättelse, fann jag också att någon gjort en Cthulhu-inspirerad paj. Den pajen satte myror i huvudet på mig, och jag har funderat på om även jag skulle kunna tillverka något sådant.


Pajen som inspirerade mig. Bild via slantedsea.

Jag funderade en hel del på vad som kunde tänkas vara lämpligt som fyllning och kom fram till att körsbär nog var svaret. Som den novis vid min spis, som jag är, googlade jag efter körsbärspaj för att få veta hur man tillverkar en sådan. Då fann jag ett recept, som verkade väldigt smaskigt, på en väldigt vacker hemsida, som heter Våra oköttsliga lustar. Besök den sidan, så kan du avnjuta mycket fina bilder och inspirerande recept på allt möjligt gott. Receptet på körsbärspaj finner du här.

Nåväl, nu hade jag ett recept och en viss idé om hur man skulle kunna skapa en ätbar Cthulhu. Glad i hågen begav jag mig till affären för att införskaffa bland annat körsbär. Men, redan på detta stadium stötte jag på patrull. Det fanns inte ett enda körsbär att köpa i hela stan! Mystiskt, tyckte jag, för brukar man inte se turkiska bigarråer i askar mer eller mindre året runt? Jag fick hastigt och lustigt ändra mina planer och köpte i stället blåbär och björnbär. Någon mörk fyllning var ju helt klart nödvändig för att skapa den rätta känslan av "avgrundsdjup". Förutom detta med avsaknaden av körsbär följde jag annars receptet på körsbärspaj. Det blev med andra ord en Cthulhu-paj gjord på mandelmassa, mörk choklad, många blåbär och en del björnbär, som "avgrundsfyllning". Sedan kom det roliga, nämligen att skapa* själva Cthulhu ovanpå. För att få till hans huvud i ett mera tredimensionellt utförande, fyllde jag det med mandelmassa. Fast på inspirationsbilden kan jag nog ana att han har körsbär "i huvudet". De många och långa tentaklerna var riktigt pilligt att få till. Hur blev det då? Se här!


Ett bra försök för att vara första Cthulhu-pajen i mitt liv. ;-)
Fotograf: Herr Bokskorpion.

Trots att "avgrunden" inte består av körsbär, utan blåbär och björnbär, tyckte Herr Bokskorpion att det blev en mycket god paj. I avsaknad av de där körsbären, gjorde jag ögonen av två bitar lakritsgodis.


*


Denna novell har jag läst som en del av årets novellutmaning, som Helena på Ugglan & Boken skapat. Jag placerar Cthulhu i kategorin "läs en skräcknovell".
*Det var vid detta moment som jag helt förlorade känsla för tid och rum, och därmed totalt glömde att det blev dags för bokcirkelchatt med mina bokcirkelvänner.

7 kommentarer:

 1. Ha ha riktigt snygg och god ser den ut😂😀du är förlåten😉

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Och vilken tur att jag är förlåten! ;-)

   Radera
 2. Vilken snygg paj! :-) Jag har också funderingar på att läsa något av H. P. Lovecraft till utmaningen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, kul att du gillar den! Ja, Lovecraft kändes som någon jag inte kunde förbise i novellutmaningen. :-)

   Radera
  2. Jag har lagt upp ett inlägg där du gärna får länka dina inlägg som du skrivit om novellutmaningen hittills:-)

   http://ugglanoboken.blogspot.se/2015/10/las-en-novell-hur-gar-det.html

   Radera
 3. Så roligt med Lovecraft och den där Gaimannovellen har jag ju helt missat, måste absolut läsa! Jag älskar intertextualitet.

  Jag är väldigt imponerad av din paj :-) Förresten tycker din robothindrare att jag ska känna igen popcorn, borde det inte ha varit paj ;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, så kul att du blev imponerad av mitt försök att tillverka en Cthulhu-paj. :-) Gaimans novell är både kul och välskriven. Rekommenderas! Och självklart borde det varit "paj" i robothindraren. ;-)

   Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...