tisdag 8 september 2015

Pupillen

Jag har tidigare läst Lova Lovéns Kummelbarn, som är en riktigt skräckinjagande novell. Jag gillar Lovas berättarstil, så därför var det spännande att läsa hennes Pupillen.
Amanda är massör. Hon är ovanlig på så sätt att hon dessutom är blind. Detta kan nog vara en fördel i yrket, eftersom hennes övriga sinnen kompenserar för synen. En dag får hon en kund, som hon genast märker är annorlunda jämfört med de vanliga kunderna. Han utmärker sig dessutom för att komplimentera hennes speciella ögon – det har ingen annan gjort förut.

Efter ett tag träffar Amanda sin kund igen. Det tycks vara av en slump. Hon sitter på ett café då han dyker upp. Eller är det inte en slump? Kunden råkar spilla kaffe på sin skjorta och av någon outgrundlig anledning erbjuder Amanda honom att få låna en tröja, eftersom hon bor alldeles i närheten. Vid det laget börjar det kännas rysligt att läsa, tycker jag. Hur vågar hon bara släppa in en fullständigt främmande person i sin lägenhet? Det undrar nog hon själv också, med tanke på vad som sedan sker.

Pupillen är en välskriven, ruggig och ryslig novell. Tur för mig att det var en novell, för Lova kan konsten att bygga upp en skrämmande atmosfär. Skildringen av en blinds vardagliga tillvaro imponerar också. Läs denna pärla, om du vågar!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...