lördag 12 september 2015

Novellens dag

Idag är det novellens dag – utropad under högtidliga former av Oline Stig (ordförande i Litteraturhus Lund), ackompanjerad av Harald Leander på blåsintrument och Katarina Mazetti på dragspel samt teckentolkad av Annica. För att hylla novellen har Litteraturhus Lund arrangerat en novellfest, som pågår i dagarna två. Idag ägde den rum i Lunds konsthall.


Teckentolken Annica tillsammans med Oline Stig.

Under dagen pågick ett fyra timmar långt program, som företrädesvis präglades av uppläsningar av noveller. Mellan varven var det även musikunderhållning och samtal om noveller. Parallellt med framträdandena pågick en mycket söt liten minimässa, där man kunde fynda såväl enstaka noveller som hela novellsamlingar.


Minimässan under ett lugnt ögonblick,
då publiken trollbands av novelluppläsning.

Från början funderade jag på om det skulle fungera att hålla koncentrationen under ett så digert och intensivt program. Men snart märkte jag att novellerna i de flesta fall var så fängslande att man med spänt intresse lyssnade vidare med lätthet. På sätt och vis kanske det också underlättar om man är van vid uppläsningar, till exempel i form av ljudböcker.


Novellmaraton inleds av en student vid Författarskolan.

Större delen av programmet teckentolkades av två tolkar som turades om. Det var en fascinerande upplevelse att se dessa tolkar i arbete. Som hörande kan man ju fästa blicken var som helst och ändå avnjuta novellen. Att då passa på att se tolkens version var mycket intressant.

Tio studenter från Författarskolan i Lund, danska författaren Ida Jessen och hennes översättare Ninni Holmqvist, kulturjournalisten Matilda Gustavsson, författaren Melker Garay och författaren Katarina Mazetti bidrog alla till firandet av novellen idag. För musikunderhållningen stod Mats Granath och Liv Hargne Granath.

På minimässan frågade jag givetvis efter novellerna och novellsamlingarna i epub-format. Till min stora glädje var det omkring hälften av utställarna som svarade jakande. Som exempel kan jag nämna att Novellix novellprenumeration går att få i såväl pappers- som epubformat. Förlaget Chinlit ger ut sin litteratur även som eböcker. Detsamma gäller för bokförlaget Norlén & Slottner, som ger ut Melker Garays noveller. Litteraturtidskriften Granta fanns också på plats och kunde berätta att en del av deras innehåll kan köpas i form av digitala utgåvor, som de kallar Grantasinglar. Det är helt enkelt noveller, styckvis förpackade i epubformat.

I kväll fortsätter programmet, dock utan min närvaro. I morgon är det seminarium och novellfilmvisning på biografen Kino.


2 kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...