måndag 14 september 2015

Mordisk vandring

En dag på semestern var jag i Nora tillsammans med Milla på Millas hälsoblogg. Vi deltar i samma bokcirkel regelbundet. Förra hösten ledde läsningen av boken Expeditionen: Min kärlekshistoria till att vi besökte Grenna Museum för att titta på utställningen om Andrées nordpolsexpedition. Den gången, liksom nu i Nora, var både Millas make samt min sambo, herr Bokskorpion, med. Och precis som förra utflykten hade vi väldigt trevligt ihop.

Nora var Maria Langs hemort och numera kan man vara med om så intressanta saker som en Mordisk vandring eller gå en nattvandring på samma tema. Mitt sällskap och jag valde att gå den Mordiska vandringen, som är på dagtid.Just denna lördag genomfördes den etthundrade vandringen, fick vi veta. Maria själv firade nog detta genom att sända ned ett riktigt rejält deckarväder över oss. Det ösregnade så oerhört mycket att vi nästan spolades bort. Men både kul och mycket intressant var det ändå. Vår ciceron, Marias systerson Ove Hoffner, gjorde det bästa av situationen. Han bjöd på såväl information som roligt skådespel. Till sin hjälp hade han journalisten Anette Rimònt.


 

Ove levandegjorde Maria bland annat genom att klä hennes byst i de hattar och sjalar som hon använt då hon levde. Att ha en byst eller en gata uppkallad efter sig var för övrigt något Maria avrådde från. Hon hotade med att komma och spöka för den som ställde upp någon form av staty eller byst samt namngav en gata efter henne. Man kan undra hur det gått för de som varit inblandade i bysten och den gränd som fått hennes namn. ;-)Vi fick veta mycket intressant om Maria och hennes skrivande samt var hon bodde och vad hon tyckt och tänkt om saker och ting. Tycker man om Marias böcker och har vägarna åt Nora, så är denna vandring mycket väl värd att följa.Vid stationen i Nora finns en järnvägsvagn full av gamla ting. En avdelning innehåller en Maria Lang-utställning. Där kan man bland annat se gamla tidningsurklipp och fotografier samt lära sig vilka som var hennes "mordvapen" och hennes favoritgifter.

Här är en liten reklamfilm för Mordisk vandring:

Blir du nyfiken på nattvandringarna, kan du få en liten glimt av dem här:

Jag har tidigare läst Mördaren ljuger inte ensam och Farligt att förtära med stor behållning. Strax innan besöket i Nora läste jag Inte flera mord! som är den tredje boken i serien om Puck Ekstedt, Christer Wijk och de andra. Inom kort kommer jag att skriva även om den här i bloggen.

Givetvis åt vi gott, hade trevligt och promenerade runt i mysiga Nora både före och efter den guidade turen. Millas make är en duktig fotograf och jag kan verkligen rekommendera ett besök på Millas blogg för läsa mer om utflykten och se de fina bilderna.
(Stillbilderna i inlägget är tagna med den "avancerade" iPhone 4S-kameran av Bokskorpionen.)

4 kommentarer:

  1. Vilket härligt inlägg kompletterar mitt perfekt😊 ha det gott

    SvaraRadera
  2. Svar
    1. Det var både trevligt och intressant att fördjupa sig i en favoritförfattare. :-)

      Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...