torsdag 3 september 2015

Mitt liv

Ingrid Bergman skulle ha fyllt 100 år i lördags, vilket jag skrev om i ett inlägg då. Lagom till födelsedagen kom hennes memoarer ut igen. Dessutom gjordes en dokumentärfilm om hennes liv.Jag har nu läst klart hela memoarboken Mitt liv. Det är verkligen ett både spännande och intressant liv hon har levt, Ingrid. Vissa delar är oerhört gripande, som till exempel då hennes dotter Isabella drabbades av skolios. Vilken fruktansvärd behandling hon var tvungen att genomgå! Det är också mycket tankeväckande att ur Ingrids perspektiv uppleva hur paparazzi förföljer henne, hur svårt det är att få vara ifred och hur noga allting måste planeras om man vill göra ett försök att undgå dessa hänsynslösa bildjägare. Då är man tacksam att man är en helt "vanlig" människa. Utöver detta är det förstås riktigt intressant att få följa filminspelningar och teateruppsättningar samt inte minst Ingrids möten med många av de stora namnen inom film och teater på den tiden. Längst bak i eboken finns många fina bilder att beundra.
Filmen Jag är Ingrid är mycket sevärd. Här får man genom brev, stillbilder och filmklipp en inblick i Ingrids liv. Hennes barn och en del andra personer intervjuas också. Många av bilderna och filmklippen är tagna av Ingrid själv. Hon var en entusiastisk fotograf och dokumenterade gärna och mycket. Det handlar både om bilder ur familjelivet och dokumentation från inspelningsplatser.

Jag tycker att filmen och boken kompletterar varandra väldigt väl. En film har inte plats att få med så mycket information som ryms i en bok. Medan en bok å andra sidan inte kan visa alla de bilder som en film kan. De är båda mycket bra. Den som är intresserad av film och filmhistoria i allmänhet och Ingrid Bergman i synnerhet kan med stor behållning se filmen och läsa boken. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...