Sidor

onsdag 2 september 2015

Livet, motorcyklar och andra omöjliga projekt

Katarina Bivald skrev den underbara boken Läsarna i Broken Wheel rekommenderar. Den tyckte jag väldigt mycket om, så det var med stor nyfikenhet jag började läsa hennes nyaste titel; Livet, motorcyklar och andra omöjliga projekt. En lång och lockande titel tycker jag, som själv kört motorcykel i yngre dar.


Omslagsdesign: Emma Graves.

Anette är knappt fyrtio år och bor i det lilla samhället Skogahammar. När hon var tonåring var hennes bestämda åsikt att hon skulle flytta ifrån orten snarast möjligt. Hon skulle dessutom lära sig köra motorcykel, köpa sig ett hus och klara sig själv. De tre förstnämnda målen har hon inte uppnått. Men klarat sig på egen hand har hon minsann gjort. Dessutom som ensamstående mamma till en dotter. Anette har alltid arbetat och arbetar fortfarande på Mat-Extra, byns livsmedelsbutik.

Nu har emellertid dottern vuxit upp och flyttat långt bort för att studera på högskola. Anette känner sig ensam och övergiven. Hon har visserligen sina väninnor och kollegorna på Mat-Extra, men lägenheten är så fruktansvärt tom sedan dottern gett sig av. Efter en del funderande kommer Anette fram till att det är dags att ta tag i sina övriga gamla drömmar. Det första hon börjar med är att skriva in sig på ortens trafikskola. Hennes väninnor tycker att hon även bör träffa en karl, men Anette känner sig lite mer tveksam till ett sådant projekt. Hon blir dock engagerad i att arrangera Skogahammardagen, en festlig dag för bygden som under de senaste åren dessvärre "chanserat" en aning.

Inledningsvis tycker jag att detta är en rolig och underhållande bok. Som gammal motorcyklist är det riktigt kul att läsa om Anettes vedermödor på trafikskolan och hur det går för henne då hon tar sina lektioner där. Jag kan föreställa mig att den som upplevt att vuxna barn flyttat hemifrån har en viss igenkänningsfaktor i Anettes funderingar om detta. Även den som bott eller bor på en liten ort eller den som levt som singel länge kan känna samhörighet med berättelsen om Anette. Efter den underhållande första halvan börjar jag dessvärre tycka att den går i stå lite grand. Det blir ganska mycket ältande om Anette och den relation hon inleder med en man. Men det kanske är så att andra läsare skulle finna även denna del av boken underhållande och givande.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar