lördag 5 september 2015

Läsplatta 1.0

Nu på semestern hade jag vägarna förbi en av våra allra tidigaste läsplattor. Just detta exemplar visade sig vara från senare delen av 1000-talet. Som erfaren användare av läsplattor ser jag genast flera för- och nackdelar med denna version.


Fotograf: Bokskorpionen.

Som många tidiga varianter av olika tekniska mackapärer, har även denna läsplatta nackdelen att vara väldigt stor och framförallt riktigt tung. Det är inget man snabbt slänger ner i handväskan och tar med ut på stan eller resa.

Andra mindre välutvecklade egenskaper är att man varken kan förstora eller förminska texten. Inte heller kan man byta till sitt favorittypsnitt eller ändra språk. Ställa in marginaler är bara att drömma om med denna platta. Tilläggas bör dock att texten på denna typ av läsplatta oftast är tillräckligt stor för de flestas behov. Läsbarheten är för det mesta god.

Det går inte att ladda ner fler berättelser då man läst klart den första (och enda). Här gäller helt enkelt "en platta – en berättelse". Författarna på den tiden fick kort och gott skriva en berättelse på varje platta. Och läsarna var tvungna att uppsöka olika plattor för att ta del av fler än en berättelse. 

Trots dessa tillkortakommanden för läsplatta 1.0 ser jag också många fördelar. Här kan man verkligen tala om enorm batterikapacitet. En laddning varar i en evighet. Plus minus några år som felmarginal förstås, eftersom "en evighet" ännu inte är ett godkänt tidsmått enligt den internationella standarden SI.

Vidare imponeras jag storligen av att texten är i relief. Handikappanpassning ingår med andra ord. Tänk så praktiskt för blinda och synskadade. Här kan man tala om att det är fråga om "en bok för alla". Att kombinera text och bild är inget problem på den här läsplattan. Även bilderna är givetvis gjorda i relief.

Sist men inte minst är detta den mest tåliga läsplatta jag sett. Här är det betydligt högre kapacitet än kapslingsklass IP57 vad gäller damm, vatten och andra faktorer som kan störa och förstöra dagens plattor. Kobo Aura H2O ligger verkligen i lä i jämförelse.

För den som eventuellt blir nyfiken och undrar över pris och inköpsställe, måste jag tyvärr berätta att produktionen av denna typ av platta upphörde för åtskilliga år sedan. Numera finner man fortfarande en del exemplar runt om i vårt land. Dessa är dock endast för påseende och läsning på plats. Positivt är förstås att många av dem fortfarande är fullt läsbara – bara man behärskar språket. ;-)


2 kommentarer:

  1. Underbar recension av en "bortglömd" läsplatta. You made my day:-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tusen tack! Verkligen roligt att höra att du gillade denna recension så mycket! :-)

      Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...