torsdag 10 september 2015

Fyrvaktaren

Jag bara väntar på att Conny Palmkvists böcker ska komma i epubformat. De verkar nämligen så bra. Än så länge har jag dock hittat en novell skriven av honom, nämligen Fyrvaktaren.


Omslagsbild: Stuart Monk.

Gamle Simon bor kvar i fyren han vaktat under sitt yrkesliv. Han är numera helt ensam, sedan han blev änkling för femton år sedan. En och annan tur med bussen in till mer bebodda trakter blir det emellanåt. För övrigt lever han stillsamt i samklang med natur och djur. En dag kommer en pojke simmande in på en flytboj. Var han kommer ifrån är en gåta. Det är något märkligt med honom. De båda har sällskap ett tag, innan Simon plötsligt känner att det är dags. Då börjar också fyren lysa igen, alldeles av sig själv.

Fyrvaktaren är en mycket stillsam berättelse – en gammal mans betraktelser. Man får ta del av både hans nuvarande tillvaro och delar av hans tidigare liv. Slutet är både märkligt och förbryllande, men det ger också läsaren möjlighet att själv fundera över livets slut och vad som då sker. Conny skriver bra och denna novell gav mig mersmak. Nu gäller det att hålla tummarna för att hans romaner publiceras i epubformat också.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...