söndag 27 september 2015

Fel grav

I novellsamlingen Fel grav och andra berättelser har jag funnit och läst novellen med samma namn, Fel grav. Denna samling berättelser är skrivna av Kelly Link och översatta till svenska av Ia Lind. På originalspråket heter samlingen Pretty Monsters. Då den gavs ut på svenska valde förlaget att dela upp Pretty Monsters i två delar, dels den ovan nämnda och dels Askungeleken och andra berättelser. På engelska finns denna titel som ebok, men föredrar man att läsa på svenska måste man tyvärr nöja sig med en pappersbok önske-ebok. Illustrationerna i boken, en till varje novell, är gjorda av Shaun Tan.


Omslag: Alma Söderlind.

Fel grav handlar om den tonårige Miles Sperry, som föreställer sig en karriär som framgångsrik poet. Det finns bara en hake. De bästa dikterna han skrivit lämnade han helt romantiskt i händerna på sin döda flickvän då hon låg på lit de parade inför sin begravning. Därför följde de med henne i graven. Miles tog inga kopior av dikterna, för han tyckte just då att de var enbart för flickvännen, trots att hon var död. Nästan ett år efter begravningen har han dessvärre ångrat sitt infall. Han har kommit till insikt om att han aldrig någonsin kommer att kunna skriva något liknande igen hur han än anstränger sig.

Med denna skrivkramp i bagaget beslutar sig Miles för att den enda lösningen är att ta tillbaka dikterna. Detta betyder förstås att han måste gräva upp flickvännens grav. Han planlägger hela projektet mycket noga och skrider sedan till verket. Givetvis måste en aktivitet som denna ske på natten. Det tar tid för Miles att gräva sig ner i marken, trots att han har en batteridriven spade med teleskopskaft. Långt fram på småtimmarna når han slutligen sitt mål. Men hur ska han få upp locket på kistan? Han har bara grävt fram en yta som motsvarar kistans area, så han måste balansera på yttersta kanten och med hjälp av foten försöka pressa upp locket. När han trycker in tårna i glipan, känner han hur foten fastnar. Eller är det rentav så att någon håller honom fast?


Shaun Tans illustration till Fel grav.

Fel grav är en riktig spökhistoria, skriven för en ung publik. Kelly Link har gott om fantasi och berättelsen tar vändningar som man knappast kan ana. Som läsare lider man med Miles då han inser att han gjort något, som han inte kan återställa till sitt ursprung. Det är ingen superläskig eller blodig historia, som tur är. Den är snarare lagom hemsk på ett annat sätt, för vad gör man när man fått ett tvättäkta spöke på halsen som inte vill lämna en? Ett spöke som dessutom påstår att hon inte alls är Miles flickvän. Vem är hon egentligen? Och vad gör hon i flickvännens grav? Eller har Miles grävt upp fel grav?


*


Detta är novell nummer två i årets novellutmaning. Jag placerar den i kategorin "läs en novell som har samma namn som titeln på novellsamlingen den är med i".


2 kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...