Sidor

onsdag 9 september 2015

En annan dag

Eva Holmquist är en författare som skriver såväl fantasy för barn och ungdom, som tänkvärda noveller för vuxna. Jag har tidigare läst hennes Beslutet, Peligro och Att dö väl med stor behållning. Den sistnämnda är för övrigt ett samarbete mellan Eva och hennes kollega Oskar Källner. Nu vill jag gärna tipsa om Evas En annan dag.


Omslag: Andreas Raninger.

I En annan dag får man lära känna androiden Bella. Hon och hennes gelikar är inte kapabla att känna känslor av något slag, anser människorna. Därför utnyttjas de som slavar. Bellas jobb är att vara tågvärdinna på det transatlantiska expresståget. I det yrket får hon utstå mängder av trakasserier och olika sorters kränkningar. Känslorna finns visst, så det är både jobbigt och tärande att ständigt bli behandlad på detta sätt.

Bella har turen att möta Tom ombord. Han är en kollega och också android. De blir förälskade i varandra och Bella börjar drömma om ett annat liv. Tom vet hur man kan ta sig ut ur tåget och han tar med Bella för att visa hur det ser ut på utsidan i den riktiga världen – något hon aldrig upplevt förut. Frågan är om de båda kan skapa sig ett liv tillsammans någon annanstans.

Eva skriver mycket bra. Precis som i ett par av hennes tidigare noveller, finns det mycket att fundera över även i En annan dag. Hur behandlar vi människor varandra? Hur blir människor med olika typer av serviceyrken behandlade? Det finns tyvärr alltför gott om folk, som anser att en serviceperson ska kunna stå ut med vad som helst och dessvärre också utsätter vederbörande för allt från nonchalant beteende till rena trakasserier. Man behöver inte vara en android ombord på Evas fiktiva tåg för att bli utsatt för kränkningar och hot – livs levande tågvärdar går varje dag till sina arbeten med denna fara hängande över sig. Jag tycker att Evas novell är mycket läsvärd och tänkvärd. Därför vill jag verkligen rekommendera den!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar