onsdag 16 september 2015

Emmas liv

I förra veckan, närmare bestämt den 8:e september, firades läskunnighetens dag. I år var det den femtionde gången som läskunnigheten uppmärksammades. Skribenterna på bloggen Språkutvecklarna har skrivit en mycket bra text om vikten av läskunnighet och faran med analfabetism. Läs gärna vad de skriver!

Jag fick för en tid sedan ögonen på en för mig okänd författare, som skriver böcker på lättläst språk. Hon heter Ann-Charlotte Ekensten. Att det finns böcker skrivna även för den som av olika skäl har det mödosamt med läsningen och/eller läsförståelsen är väldigt viktigt. Det är något som ligger Ann-Charlotte varmt om hjärtat. Hennes senaste två böcker handlar om den unga kvinnan Emma. Jag blev nyfiken på dessa böcker, som är de första delarna i en serie som heter Emmas liv och som riktar sig till unga vuxna med intellektuell funktionsnedsättning.I Egen nyckel får man träffa Emma då hon står inför något mycket spännande i sitt liv. Hon ska nämligen flytta hemifrån. Till sin hjälp har hon sin bror och sin far. Eftersom Emma har vissa svårigheter i vardagen, kommer hon att flytta till en lägenhet där det finns tillgång till stöd och hjälp då hon behöver. Det är ett stort ansvar att ta hand om sitt eget hushåll. Men Emma har verkligen sett fram emot att flytta hemifrån och har samlat saker att ha i sin nya bostad i flera år.

Jag tycker Ann-Charlotte lyckats mycket bra med att förmedla Emmas glädje och entusiasm då hon står inför sin spännande flytt. I ansvaret för en egen lägenhet finns också det faktum att hålla reda på nyckeln till dörren. Vid ett tillfälle tror Emma att hon dessvärre slarvat bort den. Känslan av panik i det ögonblick innan hon finner nyckeln igen, är något som alla och envar kan känna igen sig i. Egen nyckel är en bok, som ger möjlighet till tankar och diskussioner för den som är i Emmas situation eller som har någon som Emma i sin närhet.Andra boken om Emma heter Kär i kärleken. Här får läsaren möta Emma på hennes arbetsplats. Hon har en arbetskamrat som är snäll och vänlig. Han heter Kim och Emma tycker om att prata och ha roligt med honom. Frågan är om det även finns starkare känslor inblandade. Är Kim kär i Emma? Är Emma kär i Kim? Emma har många frågor att fundera på. Som tur är hjälper hennes bror henne att reda ut begreppen. Vill du veta vad Emma kommer fram till? Läs boken! ;-)

Återigen tycker jag att Ann-Charlotte fångar Emma och hennes tankar väldigt väl. Kärlek och känslor är något som alla människor funderar över, inte minst när man är ung. Att få läsa om Emma och hur hon och hennes bror reder ut vad som är vad, tror jag skulle kunna vara till hjälp för många som går och tänker i liknande banor.

Båda böckerna har fina illustrationer, både på omslaget och inuti, som är gjorda av Christina Heitmann. En detalj, som jag personligen tycker är rolig, är att Emma faktiskt har glasögon och att dessa "får" vara med i illustrationerna. Är det annars inte vanligast att människor återges utan glasögon, oavsett om de använder sådana eller inte?

Ann-Charlotte har en egen trevlig blogg, där man kan följa hennes skrivarbete och få veta när hon gör framträdanden. Hon har blivit intervjuad i radio i samband med just läskunnighetens dag.


4 kommentarer:

 1. Det är något speciellt med att läsa lättlästa böcker, så mycket info på så få rader, väldigt skickligt gjort av författarna. Jag har läst Nyårsfesten av Ann-Charlotte och den gillade jag väldigt mycket!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det har du helt rätt i; mycket imponerande att få med så mycket med få, väl valda ord.

   Radera
 2. Tack för berömmet, det värmer och peppar att skriva mer :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du är så väl värd det! Det du gör är så viktigt. Alla förtjänar att få en chans att njuta av böcker. :-)

   Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...