söndag 20 september 2015

Dragoner

I senaste numret av Granta, med temat vinnare, har jag funnit novellen Dragoner. Den är skriven av Gertrud Hellbrand.Dragoner var soldater som förflyttade sig till häst, men stred till fots. Numera har dragonernas roll övertagits av motoriserade kompanier inom det militära. Novellen handlar dock inte om dessa forna medlemmar av armén. Hästar spelar likväl en stor roll för berättelsens huvudpersoner.

James Hartley är den skickliga brittiska ryttaren, som överger sitt fädernesland då han möter kärleken i form av den yngre mannen Paul Lindskog från Sverige. De skapar sig ett liv tillsammans i Pauls hemland. Med hjälp av den sistnämndes förmögna bakgrund bor de flott och lyxigt på sin hästgård. James tar deras liv på stort allvar och fortsätter att vara mycket framgångsrik på hästtävlingar. Paul framstår som ung, arrogant och hetlevrad. Han drar sig inte för att utnyttja sin anställde beridare till yttersta gränsen. James anar inget och frågan är om den som vet kommer att avslöja något.

Det är mycket hästar och hästiga händelser i denna novell. Ändå är det inte det som är det väsentliga. Hästarna bildar fond åt ett annat budskap. James är visserligen vinnare av i stort sett varje tävling han deltar i – men hur mycket vinnare är han på den privata fronten av sitt liv? Gertrud Hellbrands novell lämnar en hel del att fundera på för läsaren.


*


Dragoner är den första novellen jag läser i det kommande årets novellutmaning. Efter läsningen konstaterar jag dock att den känns svår att placera in i en av utmaningens beskrivningar. Så jag "drar det enkla kortet" och definierar den som "novell som är utgiven 2015".


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...