torsdag 24 september 2015

Dimmornas lek

Gillar du att läsa om gamla, väl dolda familjehemligheter? Då är verkligen Dimmornas lek en bok för dig! Det är Kate Mortons debutbok och den är översatt till svenska av Lena Torndahl.


Omslag: Anders Timrén.

Grace Bradley föddes år 1900, växte upp med en ensamstående mor och påbörjade som fjortonåring sin tjänstgöring som husa i det engelska herresätet Riverton Manor. Efter några års arbete stiger hon i graderna och blir kammarjungfru åt en av släktens unga kvinnor, den jämnåriga Hannah Hartford. I denna roll fungerar hon också delvis som Hannahs förtrogna. Det är nästan så att de båda kvinnorna i hemlighet känner sig som systrar, även om de givetvis måste hålla hårt på konventionen. Hannah har en lillasyster som heter Emmeline.

Hannah och Emmeline blir 1924 vittnen då en ung poet tar sig av daga under en stor bjudning på Riverton. De båda systrarna anses så chockerade att man inte tar upp deras vittnesmål om händelsen. Under åtskilliga decennier är därför den allmänna uppfattningen att det var fråga om just ett självmord. Den enda som känner till sanningen är Grace. I hela sitt liv har hon dock tigit om vad som egentligen skedde och vad som var orsaken till händelsernas utveckling.

Många år senare, det vill säga år 1998, tar en kvinnlig regissör kontakt med Grace. Regissören vill nämligen göra en film om den gamla tragedin och genom Grace vill hon få bekräftat att hon är på rätt väg med manus, miljöer och annat. Hon vill få filmen så autentisk som möjligt. Samtalen mellan Grace och regissören väcker åtskilliga minnen till liv – både glada och sorgliga. Men inte ens regissören får reda på den tragiska sanningen om poetens död. Det får bara Graces dotterson, Marcus. Åt honom spelar Grace in en samling kassettband, varav det mest avslöjande får han strikta instruktioner att lyssna till först efter hennes död.

Genom flera olika "dokument", till exempel ett stycke ur filmmanuset, tidningsnotiser, samtalen mellan Grace och regissören etcetera, får läsaren steg för steg klart för sig vad som egentligen utspelade sig på Riverton under tioårsperioden från 1914 och framåt. Det är en spännande skildring. Trots att jag i början av boken fick anstränga mig för att hålla reda på alla inblandade personer*, var det en bok som jag hade svårt att släppa. Eftersom berättelsen rör sig mellan dåtid och nutid (1998) kan man riskera att tycka det blir rörigt. Men på sätt och vis är det som med minnesbilder; man tänker kanske inte på allting i kronologisk ordning, utan tankarna löper mellan än det ena och än det andra. Grace gör dock sitt bästa för att Marcus (och läsaren) ska få klart för sig vad Riverton döljer. Även Graces egen bakgrund visar sig innehålla hemligheter. Dimmornas lek är en mycket spännande bok för den som gillar familjehemligheter, som utspelar sig i 1910- och 20-talets brittiska överklass.




*Min läsplatta har funktionen att jag kan markera en persons namn, göra en sökning och få veta alla ställen i boken där vederbörande figurerar. På så sätt blir det lätt att gå tillbaka och friska upp minnet kring vilka var och en är.

2 kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...