Sidor

fredag 4 september 2015

Av skuggor märkt

Marianne Cedervall har skrivit den rosade serien om Miriam och Hervor. Det har blivit hela fem böcker om dessa båda damer och deras äventyr. Jag är en av dem som slukat de här böckerna och tycker de är väldigt bra. Nu har Marianne slagit sig på en för henne ny genre. Av skuggor märkt är den ödesmättade titeln på hennes första deckare.


Omslag: Sofia Scheutz Design.

Anki Karlsson är nybliven pensionär och tillika änka. Ett sätt för henne att förnya sig och uppfylla gamla drömmar är att flytta från Stockholm till Gotland. Där har hon köpt ett hus med tillhörande stallbyggnad. Två islandshästar har hon också skaffat. Hon ser framför sig lugna dagar med trevliga ridturer och annat hästmys.

Dessvärre får hennes dröm om en lugn tillvaro ett abrupt slut. Kyrkan, som hon bor granne med, vandaliseras. Hon finner en helt främmande häst svårt förgiftad i sitt stall. När till sist en mördad kvinna blir funnen i Ankis trädgård är måttet rågat. Anki känner sig förföljd och byborna sneglar misstänksamt på henne. Frågan är om polisen kan finna mördaren? För säkerhets skull startar Anki sin egen lilla utredning eftersom hon är mån om att rentvå sig. Hon vinner så småningom den till att börja med så motsträvige pensionerade kommissarien Tryggves vänskap. De båda hjälps åt med en parallell undersökning av omständigheterna. Men frågan är om inte Anki spelar alltför högt och riskerar sitt eget liv?

Av skuggor märkt är en deckare av mer sympatiskt slag (om man nu kan kalla en mordhistoria "sympatisk"). Marianne själv tycker att en "Gotländsk Miss Marple möter pensionerad Tom Barnaby" är en bra beskrivning. Det är jag beredd att hålla med om. Onödigt frossande i underhållningsvåld saknas, vilket jag gillar. Men jag har också mina invändningar. Jag började fundera på hur det kunde komma sig att en helt vanlig kvinna springer runt i bygden och lyckas få alla invånarna (som ändå är misstänksamma mot nykomlingen) att prata väldigt mycket och besvara hennes frågor. En av dessa bybor beskrivs väldigt klichéartat, för att dra läsarens misstänksamhet till sig. Det är en äldre kvinna som beskrivs som osminkad med grått hår (som hon inte färgar över), svettluktande, vresig och bitter. Till sist grubblade jag också en del över mördarens motiv, så som det framställdes. Går man verkligen och ruvar på hämnd så länge som det sedermera framgår av mordutredningen? Borde man inte hämnats betydligt tidigare?

Bortsett från dessa invändningar är det väldigt trevligt att få sig gotländska miljöer till livs. Den som gillar hästar kommer också att få sitt lystmäte. Anki rider ut ofta på sina isländska pållar och hennes närmaste granne har många hästar, som hon bedriver exklusiva kurser med. Mirjam och Hervor är dock Mirjam och Hervor, det kan man inte bortse från. Anki kan inte riktigt mäta sig med dem, men om du känner dig nyfiken tycker jag att du gott kan bekanta dig med henne.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar