fredag 11 september 2015

13 svarta sagor

Det är inte fredagen den 13:e idag, och tur är väl det. För börjar man läsa novellerna i 13 svarta sagor, är det lätt att bli lite skakig. Redaktör för denna samling ruggiga noveller är Jonny Berg.


Omslagsdesign: cinna form & produktion.

Det är idel namnkunniga skräckförfattare representerade i denna välgjorda novellsamling. Några av dem känner jag till sedan tidigare och några var helt nya bekantskaper för mig. Här är hela listan:

Gastkramad av Lova Lovén
Dödspatrullen av Katarina Emgård
Köttkvarnen av Mattias Lönnebo
Djuptjärn av Elisabeth Östnäs
Den sjunde av Love Kölle
Flockdjur av Mikael Strömberg
Kidnappad av Eva Holmqvist
Befallaren av Fred Andersson
Följeslagare av Christina Nordlander
Marken där är sank av Alexandra Nero
Boeuf Bourguignon av Ida Tellestedt
Pappas store pojke av Johan Grindsäter
Hungrig skugga av Love Kölle

Det är egentligen orättvist att peka ut särskilda favoriter, för alla novellerna är skrämmande och rysliga, var och en på sitt sätt. De innehåller allt från lite mer klassisk spökhistoria till berättelser om farliga monster och gastar. Många av dem handlar om barn, och det blir nästan ännu mer hemskt då. Det är lätt att minnas hur det var att vara liten och rädd för något. Men jag ska rätta mig lite. Inte riktigt alla novellerna är mörka, farliga och rysliga. En av dem är ljus och hoppfull. Visserligen handlar det om ett barn som kommit till skada. Men hon får på så sätt kontakt med sin ledsagare, en sorts skyddsängel. Trots att jag inte skulle peka ut en särskild novell, vill jag ändå säga att just den är min favorit. Den heter Följeslagare och är skriven av Christina Nordlander.

Gillar du skräck, kan du se fram emot många kalla kårar och hemska läsupplevelser med 13 svarta sagor.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...