måndag 31 augusti 2015

Mannen som läste högt på 6.27-tåget

Vilken titel! Bara den tände nyfikenheten! Vad är det för en man som sitter och läser högt på tåget? Jag läste om denna bok på bloggen Beathes bokhjerte för bara ett litet tag sedan. Sedan upptäckte jag att den precis kommit ut här i Sverige som ebok och då var saken klar. Den måste läsas! Jean-Paul Didierlaurent heter författaren och Marianne Tufvesson har gjort översättningen till svenska.


Omslag: Anders Timrén.

Guylain Vignolles är en man med ett namn som alltid har lett till ombildning och på så vis bildat ett tillmäle (på franska). Guylain är så trött på detta att han mer eller mindre gjort sig osynlig. Han lever ensam med sin guldfisk och vardagen är en ständigt återkommande rutin. Stiga upp, äta frukost, åka tåg till jobbet, jobba hela dagen och stå ut med en ilsken chef och en dryg kollega, åka hem, prata med guldfisken, sova.

Det låter kanske inte så upphetsande. Men pö om pö får man lära känna Guylain lite närmare, och då kan man inte släppa boken. Vad är det för något han läser högt på tåget? Ja, inte är det ur en bok, som man skulle kunna tro. Det är lösa boksidor, som han förvarar mellan läskpapper. Varför ligger de mellan läskpapper? De är våta och han har räddat dem från ödeläggelse, kan man säga. Nu låter det riktigt mystiskt, eller hur? Människorna på tåget lyssnar faktiskt andäktigt på Guylain då han läser för dem – fastän de sidor han läser från egentligen är lösryckta händelser från många olika böcker.

När Guylain kommer fram till jobbet efter sin högläsning på tåget, måste han stålsätta sig för att stå ut. Det är inte bara chefen och kollegan som är jobbiga. Även hans arbetsuppgift är riktigt krävande, psykologiskt sett, för en man som gillar böcker. Guylain har två lite udda vänner, som han trivs bra tillsammans med. Den ena kan han "fly" till på lunchrasten, för de jobbar på samma företag. En dag finner Guylain ett usb-minne på tåget. Nyfikenheten gör att han inte kan låta bli att se efter vad som finns på det. Genom den lilla "stickan" får han lära känna en ung kvinna, för det är hennes nedtecknade tankar han har framför sig på sin datorskärm. Fascinerad slukar han dessa anteckningar, och börjar även läsa högt ur dem på tåget. Kan han någonsin hitta kvinnan och lämna tillbaka usb-minnet?

Jag förstår att du vid det här laget verkligen undrar vad detta är för en bok. Saken är den att jag inte vill berätta alltför mycket, för då skulle jag förstöra din läsupplevelse. Paul Didierlaurent har verkligen lyckats skriva en lockande berättelse, som avslöjar mer och mer likt en vacker blomma som öppnar sig från knopp till full blomning. Jag tycker mycket om både Pauls språk och hans berättarteknik. Mannen som läste högt på 6.27-tåget är en helt underbar berättelse! Läs den!


2 kommentarer:

  1. Gøy når man finner flotte bøker hos andre bloggere. Denne boken hørtes utrolig bra ut :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Bokbloggar är sannerligen rena guldgruvorna vad gäller boktips. Jag ser verkligen fram emot fler böcker av Paul Didierlaurent – den här boken var så bra att den gav mersmak! Detta var hans debutroman. Jag hoppas han har fler idéer på lager. :-)

      Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...