lördag 22 augusti 2015

Far From the Madding Crowd

Jag fick först nys om filmen. När jag läste om den blev jag nyfiken. Det verkade helt klart vara något för mig. Ännu mer intressant blev det då jag upptäckte att den är baserad på den klassiska romanen, Far From the Madding Crowd, skriven av Thomas Hardy och utgiven år 1887. Det är inte första gången hans bok filmatiseras. En känd version är (med svensk titel) Fjärran från vimlets yra från 1967. Nu i år har Far From the Madding Crowd filmats igen, och det är den tolkningen* jag fick upp ögonen för och gick på Kino** för att se.


Carey Mulligan som den självständiga och starka Bathsheba Everdene.

Den unga kvinnan, Bathsheba Everdene, har tidigt i barndomen blivit föräldralös. Hon växer upp på sin farbrors stora och välskötta gård. När historien börjar är hon dock vuxen och farbrodern har dött. Bathsheba står som arvtagerska till gården.

Bathsheba är en kvinna som fått utbildning. Detta har fått henne att bilda sig egna åsikter om saker och ting. Hon har utvecklat självständighet och är inte alls säker på att hon över huvudtaget ska gifta sig. Det första hon gör, efter att ha tagit över gården, är att avskeda den uppenbart usle förvaltaren. I stället bestämmer hon sig för att det är hon själv som ska axla denna roll. Detta gör hon verkligen med den äran. Ingen av gårdens sysslor är hon rädd för att delta i.

En ung, vacker kvinna får, oavsett om hon vill eller inte, männen att gå på friarstråt. Bathsheba har tre beundrare. Hon avfärdar dem en efter en ... tills hon står inför den tredje och totalt överrumplas av känslor inför honom. Som åskådare förstår man dock att han definitivt inte är det bästa valet av make, tvärtom. Stackars Bathsheba inser detsamma efter bara en kort tids äktenskap. Från att ha varit en glad och lycklig ung kvinna, blir Bathsheba överlupen med problem som maken för med sig. De båda andra beundrarna finns kvar i periferin och försöker hjälpa henne så gott det går. Hur det går? Se filmen!

Far From the Madding Crowd är en mycket bra film, med många vackra engelska lantliga miljöer under olika årstider. Det är ingen "kostymfilm" i bemärkelsen att alla skådespelarna "struttar" omkring i flotta kläder. Nej, allting känns väldigt realistiskt och man får se delar av gårdens hårda arbete. Bathsheba har visserligen ärvt en stor gård, men hon har inte på något sätt blivit omätligt rik på kuppen. Hon måste kämpa på för att få allting att gå ihop. Jag skulle helst vilja läsa boken bakom för att (förmodligen) få veta ännu fler detaljer i det drama som utspelar sig mellan henne och de tre beundrarna.

Far From the Madding Crowd finns givetvis som ebok på engelska. Du kan skaffa den alldeles gratis hos Project Gutenberg. Vill du köpa ett exemplar i stället, finner du en hel mängd utgåvor i varierade prislägen. Intressant är att Modernista planerar att ge ut en svensk översättning i mars 2016***. Visserligen är det fråga om inbundet format så här långt i planeringen. Men man kan ju alltid hoppas att en epub-version också kommer. Fjärran från vimlets yra kommer titeln att vara. Det skulle verkligen vara kul att läsa eboken och jämföra med filmen.
*För den riktigt filmintresserade kan jag nämna att de fyra största rollerna innehas av Carey Mulligan som Bathsheba Everdene, Matthias Schoenaerts som Gabriel Oak (beundrare nr 1), Michael Sheen som William Boldwood (beundrare nr 2) och Tom Sturridge som Sergeant Frank Troy (beundrare nr 3). Resten av rollistan finns till exempel på IMDb.

**"Film är bäst på bio", sägs det i en reklamslogan. Jag skulle vilja säga att film är bäst på Kino. Man slipper hjärndödande reklam, överdrivet högt ljud och publiken har vett att uppföra sig. Tack för det, Kino!

***Uppdatering: Det ser ut som att Fjärran från vimlets yra publiceras först under 2017, tyvärr.

2 kommentarer:

  1. Underbar film! Vill läsa boken!/Stina

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jaaa, det vill jag med! Men tyvärr får vi tydligen vänta och vänta. Enligt Adlibris är utgivningen uppskjuten till 2020. Trist!

      Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...