fredag 14 augusti 2015

Etthundra mil

Finns det några "drottningar" bland feelgoodförfattarna? Jag menar så som deckargenren har sina deckardrottningar. I så fall tycker jag att Jojo Moyes verkligen aspirerar på en sådan "krona". Hennes böcker innehåller både sorgliga, gripande inslag och glädje. Jag har läst Livet efter dig och Sophies historia med stor behållning. Samma sak blev det då jag nu nyligen läste Etthundra mil. Översättare är Emö Malmberg.


Omslag: Sara R Acedo.

Etthundra mil handlar om den ensamstående mamman Jess Thomas och hennes barn, den tonårige Nicky och det lilla mattegeniet Tanzie. Nicky är egentligen ett barn som hennes exman har tillsammans med en tidigare kvinna. Men mannen har gett sig iväg, den biologiska mamman bryr sig inte och Jess betraktar både Nicky och Tanzie som sina egna. Hon måste dock slita hårt för att få ekonomin att gå ihop. I grannskapet "regerar" en familj vars barn sätter skräck i alla övriga. Nicky, som inte vill vara och se ut som alla andra, är ett givet mål för plågoandarna. Det har till och med gått så långt att de misshandlat honom så svårt att han hamnat på sjukhus. Att polisanmäla leder inte någon vart – det är omöjligt att få folk att ställa upp som vittnen.

Lilla Tanzie har en extraordinär förmåga, och ett stort intresse, för matematik. Hennes lärare är så imponerade att de anser att hon bör gå på en ansedd privatskola i stället för den vanliga kommunala. Problemet är bara att detta kostar mycket pengar. Och pengar är det inte gott om i familjen Thomas. Pappan smiter undan och hävdar att han är för sjuk för att kunna jobba och betala. Jess måste dra hela lasset ensam. Men genom läraren får de höra talas om en matematikolympiad som ska äga rum. Stora prispengar ligger i potten. Det kan vara chansen för Tanzie! Problemet är bara att olympiaden ska äga rum i Skottland – nästan etthundra mil från den plats där familjen bor.

På samma gång har en framgångsrik företagsman vid namn Ed satt sig själv rejält i klistret. Han har ett åtal för insiderbrott hängande över sig, och har därför flytt ut på landet där han har en fritidslägenhet. Jess och hennes väninna, som har en städfirma ihop, brukar städa denna bostad fastän Ed normalt sett nästan aldrig är där.

Som av en händelse korsas deras vägar och mot alla odds skjutsar Ed hela den lilla familjen inklusive den stora hunden till Skottland, så att Tanzie kan delta i matematikolympiaden. Nu skulle man ju kunna tro att allting löser sig; Tanzie får gå på privatskolan och Ed blir kär i Jess. Men nej, så enkelt är det inte. Jag tycker du ska läsa Etthundra mil, för det är en gripande och tänkvärd bok. Gillar du feelgood-genren är detta en bok för dig!PS Jag gillar det Ed gör för att hjälpa Nicky. Ed menar att Nicky behöver finna "sin flock", det vill säga likasinnade. Detta kan han göra exempelvis genom att börja blogga, tycker Ed. Nu ska jag inte avslöja mer om det ... men bloggen kommer att få en viss betydelse, kan man säga. DS

3 kommentarer:

 1. Så flott omtale. Jeg leste denne boken i fjor, og jeg elsket den! Ønsker deg en herlig lørdag :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jojo Moyes är ett säkert kort för gripande berättelser. Hon skriver verkligen mycket bra! :-)

   Radera
 2. Tycker den här var helt underbar! Har hittills bara läst denna och Livet efter dig så jag har några godbitar kvar av henne att läsa :)

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...