lördag 11 juli 2015

Vila dig i form

Vila dig i form med yinyoga heter en intressant och användbar bok skriven av Magdalena Mecweld. Hon har varit yogainstruktör i många år. Vila sig i form – låter inte det både motsägelsefullt och kanske lite tveksamt? Kan man vila sig i form?


Fotograf: Stellan Herner.

Det hela började med att jag ville återuppta min yogaträning igen efter nästan halvannat år av uppehåll. Med ett stillasittande jobb som mitt är det väldigt lätt hänt att kroppen blir stel och orörlig om man inte ser till att hålla igång på fritiden. Milla på Millas hälsoblogg inspirerade mig att prova yinyoga och eftersom jag tyckte att det verkade vara precis rätt sorts yoga för en stel kropp, var det bara att sätta igång. Men först behöver man förstås någon lämplig och instruktiv bok att lära sig av, tänkte jag.

Min erfarenhet av diverse yogaböcker i pappersformat är att jag tycker att de är helt fel inbundna för sitt syfte. Om man vill ha den uppslagen framför sig på golvet för att prova en övning, kan man ge sig sjutton på att den bläddrar blad eller slår ihop sig helt. Jag har länge funderat på varför inte denna typ av böcker binds med någon "uppslagsvänlig" bindning, typ ringbindning.


Jag menar, vem klarar att utföra yogaövningar när boken beter sig så här!

Ett annat alternativ skulle förstås vara att man gav ut yogaböckerna som eböcker. Här skulle faktiskt ePub3 (eller den så kallade utökade eboken) vara ett mycket gott och väldigt lämpligt alternativ som publiceringsformat. Då skulle man kunna komplettera texten och de vanliga instruktionsbilderna med små filmer som visar övningarna.

En yogabok i en läsplatta eller surfplatta kan man lätt ha framför sig då man vill utföra en övning. Plattan slår näppeligen ihop sig! Vid närmare eftersökning fann jag att det finns en hel del yogaböcker utgivna som eböcker – åtminstone om man kan tänka sig engelskspråkiga versioner. Själv skulle jag helst vilja ha dem på svenska.

Därför blev jag väldigt glad då jag upptäckte att boken jag nämnde i början av inlägget, Vila dig i form med yinyoga, också finns som app. En app är förvisso inte detsamma som en ebok, sägs det. Men var går gränsen? I det här fallet bygger appen helt på Magdalena Mecwelds pappersbok. För mig, som ville slippa pappersvarianten, är appen ett toppenalternativ!

Jag tycker att appen är mycket bra och instruktiv. Den har en hel uppsättning av kortare och längre program för olika syften. Yinyoga går ut på att man håller varje rörelse under en längre stund, tre till fem minuter är det vanliga. Vissa övningar kan man även göra ännu längre tid. På detta sätt får kroppen en chans att bli mjuk och rörlig igen. En del övningar är jobbiga att göra på grund av den egna bristande vigheten, men man gör helt enkelt så gott man kan. Andra övningar är oerhört vilsamma, och då kan man verkligen förstå bokens rubrik. Magdalena guidar och berättar hur varje övning ska genomföras – det är som att ha en personlig yogaguru i sitt eget hem. Hon håller också reda på tiden åt en, så det är bara att koncentrera sig på varje yogaställning enligt hennes instruktioner.

Har du lust att prova yinyoga är detta en app (eller bok) jag verkligen kan rekommendera! Du finner den på Google play och i Appstore.


2 kommentarer:

  1. En riktigt bra app😊 har använt när jag varit på Sicilien man behöver inte vara uppkopplad på nätet när man använder den. Tack för tipset

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är den bra! :-) Jag använder den väldigt mycket och är riktigt nöjd.

      Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...