onsdag 15 juli 2015

Tre koppar choklad

Kan man skriva en berättelse om en antik chokladkannas öden och äventyr? Jo, visst kan man det. Care Santos* har gjort det med den äran och Ellinor Broman har översatt till svenska.


Vackert och nostalgiskt omslag, gjort av okänd designer.

Tre koppar choklad är vad som ryms i chokladkannan, som inte bara har varit olika människors ägodel utan också är den röda tråden genom hela denna berättelse. Kannan är en vacker liten sak, som haft både lock och visp. När vi möter den första gången har den emellertid förlorat dessa båda tillbehör. Dessutom har den gått i bitar, närmare bestämt sexton stycken. Klockan halv fyra på morgonen sitter en man och försöker laga kannan så gott han kan, eftersom den betyder så mycket för hans hustru. Det är nutid och sakta men säkert får vi lära känna kannans nyaste ägare och hur det kom sig att den slogs i bitar. Ett triangeldrama utan dess like avslöjas bit för bit. Pö om pö får läsaren sedan följa kannans "liv" bakåt i tiden. Det är inget helt igenom stillsamt liv denna kanna genomlevt. Tidvis har den stått undanstoppad och däremellan har den hamnat i orätta händer. Den har förlorat sina tillbehör, locket och vispen, och den har fått en flisa avslagen från pipen. Hur gick det till? På undersidan av kannan finns ingen stämpel utan i stället en inskription: "Je suis à madame Adélaïde". Vem är denna mystiska madame Adélaïde? Och varför rymmer kannan inte mer än Tre koppar choklad?

Detta är en fascinerande bok med ett annorlunda berättargrepp. De människor som genom århundradena haft chokladkannan i sin ägo får med dess hjälp träda fram och många gånger avslöjas både spännande, tragiska och intressanta människoöden. Detta är helt klart en bok för dig som gillar att sakta men säkert få lära känna olika människor och deras liv. Om du dessutom gillar choklad är det ännu bättre. Eller ska jag kanske säga "värre", för choklad i alla möjliga former är ett återkommande tema och man kan inte undgå att bli riktigt sugen. ;-) Det börjar med chokladkonditorn Sara och via vindlande vägar får man även lära känna chokladmästarna i Barcelonas förflutna.

Denna berättelse tillsammans med en ask lyxiga och goda chokladpraliner från Ahlgrens konfektyr** – en finfin och läsvärd present till någon du tycker om eller till dig själv! :-)

*Care Santos har också skrivit den mycket läsvärda De gömda rummen. I Tre koppar choklad får man helt kort möta en av personerna, som förekommer i De gömda rummen.

**Jag är inte sponsrad av Ahlgrens – jag är bara en mycket nöjd kund hos dem! ;-)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...