torsdag 2 juli 2015

Kvinnliga favoriter

Mina fem kvinnliga favoritförfattare vill jag gärna hedra med ett inlägg. Men jag insåg snabbt att det verkligen är svårt att begränsa sig. Därför blir detta en åtta i topp-lista i stället. :-)

Några av mina favoriter är dessvärre redan döda. Men bland de levande är det ett par som är aktiva skribenter, till min stora glädje. Jag tänker låta de döda ha företräde på listan, men för övrigt är det ingen särskild rangordning. Gemensamt för dessa åtta författarinnor är att de alla har skrivit mina favoritböcker.

~~~


Jane Austen 1775 - 1817

Jane Austen behöver väl ingen närmare presentation. Denna klassiska författarinnas verk är i högsta grad levande än idag. Många av hennes böcker har blivit filmatiserade i flera versioner. Jag har förstås läst alla hennes titlar – de flesta åtskilliga gånger dessutom. Det är svårt att utse en enda favorit, men Stolthet och fördom, Förnuft och känsla, Emma och Övertalning tycker jag är de bästa. Mina tidigare inlägg om Jane Austen finner du här.

~~~


Pamela L Travers 1899 - 1996

Pamela L Travers tror jag att de flesta förknippar med Mary Poppins. Men de böckerna har jag faktiskt inte läst. De tre jag fastnade ordentligt för (och läste om och om igen) som barn är trilogin om en mycket söt och förvisso busig liten apa. De heter Vän Apa, Vän Apas kungarike och Vän Apas vän. De finns bara i antikvariat numera. På senare tid har jag funderat på att ta fram mina gamla exemplar och "prassla" lite med dem igen.

~~~


Dagmar Lange 1914 - 1991

Maria Lang (Dagmar Lange) är en av två deckardrottningar i min värld. Det dröjde dock innan jag inledde min bekantskap med hennes böcker för första gången - faktiskt var det så sent som i våras då jag läste Mördaren ljuger inte ensam. Men då blev jag fast! Jag kommer att läsa fler av Marias böcker då och då. Hittills finns sex av dem som eböcker.

~~~


Maria Gripe 1923 - 2007

Maria Gripe är en favorit sedan barndomen och ungdomen. Hennes böcker är fyllda av viss mystik, som lockade mig. Det är mycket glädjande att många av hennes titlar numera finns som eböcker. Jag blir faktiskt riktigt sugen på att läsa om Tordyveln flyger i skymningen, Skuggan över stenbänken och Agnes Cecilia – en sällsam historia. Fler av Maria Gripes titlar i epubformat finner du här.

~~~


Maeve Binchy 1940 - 2012

Maeve Binchy – berättaren framför andra när det gäller vanliga människors vardagliga liv på Irland, med såväl svårigheter som glädjeämnen. Hon beskriver dessa människor kärleksfullt och låter alla komma till tals. Hennes böcker läste jag tidigt i vuxenlivet och har hittat tillbaka till dem på senare år igen. Nu hoppas jag att fler än hennes två senaste titlar kommer som eböcker, för jag vet att jag kommer att vilja läsa dem om igen. Vinter i drömhuset blev Maeves sista och den skrev jag om här.

~~~


Ursula K Le Guin

Ursula K Le Guin var en av dem som väckte mitt intresse för fantasy då jag var barn. Trollkarlen från övärlden är den första i en trilogi om Övärlden. Gravkamrarna i Atuan är det mycket lockande namnet på bok nummer två, och den ödesmättade titeln Den yttersta stranden är den sista boken i serien. Dessa finns tyvärr bara som pappersböcker önske-eböcker. Än så länge. Hoppas kan man ju, för även de här böckerna skulle jag vilja läsa om ännu en gång.

~~~


Ann Rosman

Ann Rosman är den andra av mina två deckardrottningar. Hennes berättelser om den kvinnliga polisen Karin som helst bor i sin båt och verkar i Marstrand har, förutom deckarhistorien, en historisk anknytning. Detta gör böckerna både spännande, lärorika och gripande. Fyrmästarens dotter, Själakistan, Porto Francos väktare, Mercurium och Havskatten heter de fem mycket läsvärda böckerna som Ann skrivit. Om man lyssnar på dem, får man höra Ann berätta om sin omfattande research. Det är också otroligt intressant. Mercurium tycker jag är den allra bästa och mest gripande av de här böckerna – den skildrar ett så rörande människoöde. Läser man den behövs det definitivt näsdukar inom räckhåll. Mina tidigare inlägg om Ann Rosman finner du här.

~~~


Lupina Ojala

Lupina Ojala är den nyaste författaren bland mina favoriter. Jag har tidigare läst några av hennes noveller med stor behållning. När jag sedan läste hennes fantasyroman Tårpilens år var saken klar! Jag hade fått en ny favorit. Nu väntar jag mycket ivrigt på nästa bok i serien Legender från Yddrios. Om du undrar vad som gör Tårpilens år så speciell, tycker jag att du ska läsa följande recensioner, som är skrivna av Sofia FjällborgCarola Strömstedt och mig själv.

~~~

Nu hoppas jag förstås att du fått inspiration till semesterläsningen. Har du inte läst mina kvinnliga favoritförfattare än, tycker jag att du ska passa på att göra det i sommar! ;-)


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...