fredag 31 juli 2015

En ovanligt torr sommar ...

... har vi inte för tillfället, utan snarare en mycket brittisk version av sommarväder. Vad passar då inte bättre än att läsa en deckare, skriven av en riktigt duktig brittisk författare, nämligen Peter Robinson? Annika Preis har översatt En ovanligt torr sommar till svenska.


Svensk version i pocketformat.

Peter Robinson har skrivit en hel serie om överkommisarie Alan Banks och hans kollega kriminalinspektör Annie Cabbot. De är alla mycket läsvärda. Jag slukade dem i pocketformat före ebokens tid. Under slutet av sommaren kommer ytterligare en del i serien, Själens dunkla rum, och om ett år ska vi kunna se fram emot en översättning av den allra senaste, In the Dark Places.

Jag, som gillar Peter Robinsons deckare väldigt mycket, tycker förstås att samtliga titlar i serien borde komma ut även som eböcker på svenska. Än så länge har några få av titlarna börjat dyka upp i epubformat, dock på ett något slumpmässigt sätt, nämligen de äldre I ondskans spår, Efter alla år av saknad, I mörkrets skugga samt den nyare Revolutionens barn. Kan man hoppas på en Peter Robinson-renässans vad gäller formatet epub?

I väntan på en sådan renässans kan man roa sig med till exempel En ovanligt torr sommar, antingen på svenska i pappersformat eller på engelska som ebok under titeln In a Dry Season. När man läser om den torra sommaren i berättelsen, gläds åtminstone jag över de droppar som faller över oss i år. ;-)

Det är nämligen så torrt att en mordgåta träder i dagen.

"För fyrtio år sedan lades den engelska byn Hobb's End under vatten. En ovanligt torr sommar leder emellertid till att de bräckliga huskropparna träder i dagen – och med dem ett kvinnoskelett. Överkommissarie Alan Banks får, tillsammans med kriminalinspektör Annie Cabbot, den otacksamma uppgiften att identifiera den döda kvinnan. De fascineras av utredningsarbetet som för dem decennier bakåt i tiden. Vad ingen av dem anar är att en person tror sig sitta inne med lösningen på mordet, en person som hela livet fruktat att sanningen ska uppenbaras och som är beredd att ta den med sig i graven."

Låter inte detta riktigt spännande?!Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...