tisdag 7 juli 2015

Charmen med tarmen

Vill du lära dig massor med intressanta saker om alla dem som bebor din kropp? Ja, bli inte förskräckt nu – det är inte fråga om några "aliens" från yttre rymden. Det är snarare så att bakterierna, dessa miljarder små hyresgäster i våra kroppar, är väldigt nödvändiga. Det, och mycket mer, har jag lärt mig tack vare Giulia Enders och hennes roliga och lärorika bok Charmen med tarmen. Frederik Sjögren har gjort översättningen till svenska. Enkla, men tydliga och roliga, bilder har Julia Enders ritat.


Omslag: Kerstin Hanson.

Man kunde ju önska att biologilektionerna om kroppen hade varit som denna bok på den tiden då man gick i skolan. Det hade blivit så mycket mer intressant och roligt då. Men å andra sidan, när det gäller just tarmen och alla dess bakterier, hävdar författaren att kunskapen om dessa inte varit särskilt god förrän på senare tid. Giulia Enders är en ung, tysk forskare som bestämde sig för att det fick vara slut med att betrakta tarmen med flera delar av matsmältsningssystemet som tabu.

I Charmen med tarmen förklarar hon på ett lättförståeligt sätt vad som händer i kroppen då vi stoppar mat i munnen. Tydligt och roligt får läsaren veta hur hela systemet fungerar rent biologiskt, vilka som "jobbar" åt oss för att ta hand om maten och hur allting tas tillvara i kroppen. Dels får man lära sig hur det fungerar då allting är "normalt", men också varför och hur det går till då vi råkat få i oss något olämpligt. Vidare får man veta vad forskningen hittills kommit fram till. Det är mycket intressant att alla de livsviktiga små bakterierna som finns i tarmen antagligen spelar en viktig roll för vårt allmänna välmående. De påverkar inte bara just sitt eget "område" utan styr också hur immunsystemet fungerar och troligen även en rad andra tillstånd, till exempel fetma, allergier, depressioner och alzheimers sjukdom. Mycket tänkvärt!

Visst vill du också veta hur du kan ta hand om just dina bakterier på bästa sätt? För du har din egen speciella uppsättning och jag har min. Det gäller att lära sig vad ens egna bakterier trivs med att "äta" – då mår man som bäst. Jag kan inte annat än mycket varmt rekommendera denna intressanta bok! Språket är ungdomligt och rappt, men hänger man inte med kan man alltid gå tillbaka och läsa en gång till. :-)


2 kommentarer:

 1. Vilken intressant bok.😊 den ska jag leta rätt på
  Ha det gott

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror att du kommer att tycka den är riktigt intressant! :-)

   Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...