lördag 20 juni 2015

What Milo Saw

Virginia Macgregor har skrivit en väldigt mysig, gripande och tänkvärd bok, som heter Vad Milo såg. Tyvärr finns den inte som ebok på svenska. Det är verkligen synd, eftersom den är så bra. Kerstin Herrloff har gjort den svenska översättningen. Antingen får man stå ut med att läsa ett prassligt pappersbokexemplar eller så får man helt enkelt läsa den som ebok på engelska under titeln What Milo Saw. Jag gjorde förstås det sistnämnda.


Omslaget till pappersboken, skapat av Nils Olsson.

Lille Milo har en ögonsjukdom, som ter sig ganska tragisk. Undan för undan försvinner hans syn, och förr eller senare kommer han att bli helt blind. Då boken utspelar sig har han endast som ett pyttelitet hål att se igenom - så dåligt har hans synfält blivit. Men trots detta har han förmågan att se saker som de vuxna i hans omgivning tycks blinda inför.

Milo, som är nio år, bor med sin mamma och sin gammelfarmor. Pappan har gett sig iväg med en annan kvinna. Mamman är självklart ganska nere och upptagen med sin sorg över att ha blivit lämnad. Gammelfarmor Lou är Milos bästa vän. Hamlet, hans lilla gris, är också mycket betydelsefull för Milo. Dessvärre har Lou börjat bli dement. Milo försöker hjälpa henne så mycket en liten nioåring bara kan - och nästan mer därtill. Men när Lou är nära att sätta eld på hela huset måste hon helt enkelt flytta till ett vårdhem. Milo gillar inte den lösningen, men det finns ingen annan utväg. Han lovar henne dock att komma och hälsa på varje dag.

Under sina besök på vårdhemmet upptäcker Milo att allt inte står rätt till. Föreståndarinnan visar en trevlig fasad utåt, men hon behandlar inte de gamla väl. Milo får en bundsförvant i kocken Tripi, som jobbar illegalt på hemmet. Tillsammans försöker de göra något för att förbättra situationen och för att göra omgivningen uppmärksam på missförhållandena. Det är verkligen inte lätt och Milo, som nästan alltid har ett ljust och positivt sinnelag, blir riktigt modstulen. Kommer han att lyckas med sina föresatser?

Vad Milo såg är en på samma gång både mysig och tänkvärd bok. Det är gripande att få ta del av Milos starka engagemang för dels sin gammelfarmor och dels alla de gamla på vårdhemmet. På samma gång ska han dessutom klara av sin egen skolgång, med en allt sämre syn, och inte minst det faktum att hans mamma är väldigt nere efter makens svek samt att han själv saknar sin far. Milo är en riktig hjälte, så liten han är! Titta på denna hjärtknipande boktrailer.

Läs boken och ta reda på vad de gula rosorna, säckpipan och anteckningsboken har med berättelsen att göra! Detta är verkligen en bok jag varmt rekommenderar!


4 kommentarer:

 1. Har denna stående, som prasslig pappersbok då, och känner nog att den borde passa nu på sommaren.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det tycker jag absolut att den gör! Trevlig läsning! :-)

   Radera
 2. Haha, vete sjutton om jag vågar mig på en prasslig pappersbok, eventuellt om den kommer som pocket men då är ju texten så liten ... Men jag vill jättegärna läsa den här så jag får se hur jag gör :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har försökt påverka förlaget lite - hintat om att de borde satsa på titeln som ebok. Om du också gör det, så har vi snart en folkstorm. Och vem kan stå emot en folkstorm?! ;-)

   Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...