torsdag 4 juni 2015

Vinter i drömhuset

Varje gång som jag under senare tid läst en av Maeve Binchys böcker, känner jag att det är så väldigt sorgligt att denna goda berättare inte kommer att åstadkomma fler historier. Maeve Binchy dog för nästan tre år sedan. Som tur är har jag fortfarande en del av hennes titlar kvar att njuta av. Och när jag en dag läst dem alla, är de väl värda att läsa om igen.


Omslag: Anders Timrén.

Vinter i drömhuset är inget undantag. Här får läsaren möta många olika människoöden, alla sammanbundna på olika sätt genom Stone House i det lilla samhället Stoneybridge på Irlands västra kust. Från början handlar det om Chicky Starr. Hon lämnar Irland och lever under många år i New York. I breven hem ger hon dock av olika skäl en helt annan bild av sin verklighet än hur den egentligen ser ut.

Till sist återvänder hon ändå till hemlandet. Då köper hon Stone House av den sista överlevande systern i systratrion Sheedy. Tanken är att rusta upp det och skapa ett personligt hotell. Gamla fröken Sheedy föreslog själv idén och bor kvar i huset under resten av sin livstid. Tillsammans med henne och en del andra människor, bygger Chicky upp en verksamhet som även ger andra chansen att försörja sig på den irländska landsbygden. Genom hela boken får vi möta såväl lokala invånare som långväga gäster och lära känna deras vitt skilda levnadsberättelser.

Maeve Binchy är en mycket god berättare och det är en fröjd att läsa hennes välskrivna böcker om helt vanliga människor. Det som också är så roligt är att många av hennes karaktärer återkommer. Den som i en bok hade en framträdande roll, kan i nästa bok få figurera i utkanten av berättelsen. På så sätt får man som läsare känslan av att "möta" gamla bekanta, vilket är mycket trevligt eftersom man lätt blir engagerad i deras personliga berättelser. Vinter i drömhuset fungerar på samma sätt. Dessutom är miljöskildringarna så fina - jag blir verkligen sugen på att resa till Irland!

Gillar du att läsa om olika människors liv och leverne på Irland i bästa feelgood-anda, är Maeve Binchys böcker i allmänhet och Vinter i drömhuset i synnerhet verkligen att rekommendera.
PS Inte att förglömma ... Eva Haskå står bakom översättningen till svenska. DS

2 kommentarer:

  1. Jag har länge tänkt prova den här författaren för jag tror det är min stil, men det har ännu inte blivit av.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Å, då har du många fina lässtunder framför dig! :-)

      Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...