måndag 29 juni 2015

Pocketbook Aqua

Eva Wieselgren skriver ett informativt inlägg på sin Göteborgsposten-blogg om eböcker och läsplattor. Det är en snabbguide, som vänder sig främst till den som är nybörjare.


Utmärkta semesterplattan Pocketbook Aqua.

Eva rekommenderar bland annat läsplattan Pocketbook Aqua. Det är en rekommendation jag kan ställa mig bakom av egen erfarenhet. Jag har själv ägt en sådan och skrivit om den här. Det är en utmärkt semesterplatta, eftersom den tål vatten och småskräp. 

Vill man veta mer om eböcker, läsplattor och annat, så kan man förutom Evas inlägg också ta del av Bokskorpionens lilla ebokskola. Så här i semestertider är en läsplatta full med eböcker en idealisk tingest att packa ner i resväskan. På så sätt tar du med dig nästan hur många boktitlar du vill, utan att riskera att få betala för övervikt på flyget. Där ligger pappersböckerna i lä! ;-)


4 kommentarer:

 1. Hej,

  nu har jag surfat runt här och läst en mängd hjälpfulla inlägg, då jag är i stånd att kanske skaffa min första läsplatta.

  Jag undrar om du har någon erfarenhet av Kobo Aura. Den verkar, vad jag kunnat läsa mig till, som en mycket bra mellanvariant mellan Mini och HD/H2O, med samma dpi som de senare, och med belysning. Dessutom ingen höjdskillnad mellan ram och skärm. Vad anser du, efter att ha läst en mängd om storleken, 6", jämfört med de störres 6,8", vänjer man sig? Vill man ha den större skärmstorleken?

  Hade du någon information eller erfarenheter att delge vore jag mycket tacksam.

  Bästa hälsningar,
  J

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej J!

   Kul att mina inlägg kan vara till hjälp. Jag har ingen personlig erfarenhet av just Aura. De Kobo jag har och har haft är Mini, Aura HD och Aura H2O (som du säkert upptäckt här i bloggen). Jag har också på senare tid fått se lite närmare på en Kobo Glo HD.

   Min uppfattning är att alla Kobo är väldigt lätta och tydliga att använda och håller en mycket god kvalitet. Därför vågar jag dra slutsatsen att även Kobo Aura är av samma goda kaliber som sina "släktingar". Jag brukar använda min H2O mestadels när jag läser hemma. Min Mini "bor" konstant i olika väskor, för den tar jag med och använder då jag läser utanför hemmet. Mini är liten och tar knappt någon plats, men är ändå läsvänlig. H2O (och Aura HD) är mycket trevliga just för sin skärmstorlek. Jag har till exempel gott om plats att kunna ställa in lite extra breda marginaler, om jag vill. Hade jag inte haft Mini, hade jag förstås tagit med H2O utanför hemmet. Trots att den är större är det inget besvär att ta med den.

   Jag tycker dock inte att skärmstorleken är det mest avgörande, utan det faktum att läsplattan har belysning. Det är något man snabbt blir "beroende" av. Jag saknar belysning i Mini och uppskattar den väldigt mycket i H2O. Det är verkligen något som är praktiskt att ha i så många olika sammanhang.

   Aura eller Aura HD/H2O? Jag tror du kommer att bli nöjd med vilken du än väljer. Om inte annat kan du låta priset avgöra; har du resurserna för Aura HD/H2O så tycker jag att du ska ta den. Annars är Aura ett gott alternativ.

   Hör gärna av dig om du har fler frågor. Lycka till med ditt anskaffande av läsplatta!

   /Bokskorpionen

   Radera
 2. Hej igen, kära Bokskorpion,

  emottag mitt stora tack för ditt uförliga svar!

  Jag började luta åt H2O just därför, men snubblade kort därefter över ett erbjudande jag inte kunde motstå, i det att jag kunde införskaffa en oanvänd Kobo Aura samt fodral för endast 60€. Så för att ge tillbaka litet information – trots att jag blott nyttjat den några timmar, och ej har tidigare erfarenhet av den – vill jag säga att det är en ytterst fin enhet. Formgivningen, där hela plattans yta är helt slät, utan övergång mellan ram och skärm, är angenäm. Skärmstorleken känns trevlig i kombination med de många inställningsmöjligheterna för typsnittsrendering man ges. Ett litet förbehåll för att renderingen av själva typerna tydligen skall ha försämrats något sedan firmware-uppdateringen till 3.0 och uppåt. Jag skall forska litet närmare i detta.

  Är det för övrigt så att Kobo endast kan hantera avstavning i de språk som är installerade, dvs icke svenska? De böcker jag provläst har inte stavat av på svenska.

  En vidare fundering har jag, med risk för att trampa in i en bokläsares privata sfär: kan man, och i sådana fall hur, på ett riskfritt läsa e-böcker i badkaret – en fråga som nu i frånvaro av H2O nästan ställer sig själv?

  Om det är av intresse kan jag i framtiden återkomma med en mer detaljerad utsaga om erfarenheterna med denna läsenhet.

  Tack på förhand, och vänliga hälsningar,
  J

  SvaraRadera
 3. Hejsan J,

  Tack för dina intressanta funderingar och erfarenheter. Så roligt att höra att du är nöjd med din nya Kobo Aura!

  Eböcker är inte enhetliga – även om man skulle kunna tro det. De kan vara programmerade på olika vis, beroende på vad producenten vill tillåta läsaren att egenhändigt ställa in i sin läsplatta. Därför kan det variera huruvida man kan utnyttja samtliga inställningsmöjligheter fullt ut. Detsamma gäller för sådant som avstavning. Eftersom det inte finns någon läsplatta (N B att jag inte avser surfplattor här) som hanterar det svenska språket, så kan de inte heller göra avstavningar. Samma erfarenheter kan man göra trots att det är en bok på engelska man läser. Återigen – producenten kan styra detta genom programmering.

  Angående badläsning; med en Kobo Aura H2O eller en Pocketbook Aqua kan du mycket väl hantera plattan med fuktiga fingrar. Råkar du tappa en sådan platta i badvattnet är det bara att fiska upp den igen och torka av den försiktigt. Andra, icke vattensäkra plattor, kan du också använda i badet. Men var ytterst försiktig! Dessa tål inte ett dopp.

  Jag ser fram emot dina vidare erfarenheter av Kobo Aura – du kanske rentav vill medverka i ett gästinlägg?

  Ha det så trevligt med din nya, fina Aura!
  /Bokskorpionen

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...