tisdag 23 juni 2015

Ladybird's Remarkable Relaxation

Är du intresserad av yoga? Är du nyfiken på hur man som pedagog, förälder eller annan vuxen i barns närhet, kan lära barn yoga och avslappning? Då är Ladybird's Remarkable Relaxation en bok för dig! Britten Michael Chissick står för sakkunskap och text, medan Sarah Peacock har gjort fantastiska illustrationer. Boken är på engelska, men det hindrar inte att man hämtar inspiration och översätter sagan och övningen, om man vill använda den till svenska barn.


Illustration: Sarah Peacock.

Michael har sysslat med yoga sedan 1970-talet och har under många år arbetat med att lära barn i olika åldrar att genomföra denna form av träning. Även tillsammans med barn som har olika typer av svårigheter har han nått framgång. Mer om Michael och hans metoder kan man läsa på hemsidan Yoga at School.

Michael har skrivit två böcker om sina metoder då han undervisar barn och de heter Ladybird's Remarkable Relaxation och Frog's Breathtaking Speech. Dessa finns både som pappersböcker och som eböcker i pdf-format. En tredje bok är på gång till hösten; Seahorse's Magical Sun Sequences. Den sistnämnda finns än så länge bara annonserad som pappersbok, men jag misstänker att även den dyker upp som ebok så småningom.

Den bok jag läst handlar om Nyckelpigan, som lär ut avslappning till sina vänner Draken, Hunden, Grodan och Flamingon. De har alla olika problem, som gör dem stressade. Tack vare Nyckelpigan får de lära sig hur man slappnar av och hur man kan finna en väg att lösa sina problem. Michael inleder med ett avsnitt som riktar sig till den vuxne. Sedan följer en vackert illustrerad berättelse att läsa för barnen. Till sist kommer instruktionerna till avslappningsövningen som man kan lära ut till barnen.

Detta är en väldigt enkel och bra bok med tydliga instruktioner för den som vill lära barn en enkel avslappningsform. Jag är nyfiken på att också läsa de övriga böckerna, som lär ut yoga-andning respektive yogarörelser. Eboken är i pdf-format och fungerar väldigt bra att läsa i såväl en surfplatta som en Kobo-läsplatta. Surfplattan har fördelen att visa de fina bilderna i färg, men de framstår väldigt fint och tydligt även i läsplattan. Och som sagt, du behöver inte vara pedagog och leda en hel barngrupp genom avslappningsövningen. Michael vänder sig till alla vuxna, som vill hjälpa ett eller flera barn att slappna av.
PS Jag var egentligen på jakt efter mer "vuxna" eböcker om yoga, då jag snubblade över denna. Den var så lockande att jag inte kunde låta bli att skaffa den och det ångrar jag verkligen inte. DS

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...