fredag 12 juni 2015

Kappan

Nikolaj Gogol föddes och växte upp i Ukraina, men levde och verkade i Ryssland under 1800-talets första hälft. Han anses vara den ryska litteraturens föregångare. "Vi har alla krupit ur Gogols kappa." lär Fjodor Dostojevskij sagt. Därför är det både intressant och givande att läsa Gogols kända novell Kappan, som nu kommit ut i en nybearbetad version i epubformat.


Fotografi och omslagsdesign: Magnus Norling.

Huvudpersonen i kappan heter Akakij Akakijevitsch och han tjänstgör som renskrivare på ett ämbetsverk i Petersburg i Ryssland. Denne Akakij tycks inte ha något lätt liv; redan moderns val av namn var omtvistat och hans kollegor mobbar honom för allt möjligt. Akakij själv verkar vara en mycket anspråkslös man, som alltid trivs med att skriva rent dokument av olika slag. Han gör detta med bravur och njutning. Även hans största fritidsintresse är att renskriva saker och ting. Det låter ganska erbarmligt, men Akakij verkar nöjd med sitt liv och det är ju huvudsaken.

En dag upptäcker han dock att hans gamla kappa har blivit ganska sliten, särskilt över axlarna. Eftersom han näppeligen är en rik man, går han till en skräddare för att få den lagad. Skräddaren tycker emellertid att kappan är så sliten att det inte längre går att laga den. I stället lovar han att sy en ny. Detta medför betydande kostnader för Akakij och han måste först spara i åtskilliga månader för att få råd. I princip svälter han och lider andra umbäranden för att kunna unna sig den nya kappan.

Men en dag är kappan ändå färdigsydd och inte utan stolthet kan Akakij gå till sitt arbete. Han åtnjuter en helt annan aktning då han visar sig i sitt nya klädesplagg. För att fira in kappan, föreslår arbetskamraterna att han ska hålla fest. Detta gör Akakij allvarligt bekymrad eftersom han i princip aldrig brukar gå på fest - än mindre arrangera någon. Till hans lättnad rycker chefen in och bjuder hela gänget hem till sig. Senare samma natt ska Akakij gå hem från festen genom Petersburgs mörka gator. Då inträffar det som bara inte får hända. Skumma typer hotar honom, misshandlar honom och stjäl hans fina kappa.

Så här långt kommen i läsandet av Kappan, har man blivit riktigt engagerad i Akakijs öde. När han lämnar festen och går genom den mörka staden, anar man vad som komma skall, och lider redan i förtid med den stackars Akakij. Som läsare känner man ju till hans umbäranden för att få råd med kappan. Jag tänker inte avslöja om Akakij får tillbaka sin kappa, men att Gogols burleska humor träder in, kan jag berätta. Kappan är en tankeväckande berättelse mitt i absurditeten. Den bild av fattigdom som Gogol förmedlar ger perspektiv på ens egen moderna och bortskämda tillvaro. Det är verkligen en novell värd att läsa av många skäl. Det är riktigt roligt att den nu finns som ebok.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...