söndag 7 juni 2015

Hollændergraven

För ett tag sedan lyssnade jag på Hollændergraven, som är skriven av den norska polarforskaren Monica Kristensen och översatt till danska av Steen Sohn. Den finns utgiven som ebok på norskt bokmål under namnet Hollendergraven. Tyvärr finns den inte som ebok på danska och den är överhuvudtaget inte översatt till svenska ännu, vilket är synd.



Hollændergraven är något så spännande som en kriminalroman i polarmiljö. Den utspelar sig nämligen på Svalbard. Jag blev nyfiken på den av just den anledningen. Eftersom jag läst ett antal böcker om Andrées polarexpedition tänkte jag att det kunde vara roligt att möta denna miljö i modern tappning (om än med fiktiva personer).


Svalbard i förhållande till omgivande länder. Bild via Wikimedia Commons.

Berättelsen inleds med att en grupp turister besöker Svalbard och ger sig ut på en rundtur med båt i vattnen runt ögruppen. På en del av dessa öar finns gamla tiders holländska valfångstmän begravda. Deras gravar och de öar där de ligger är fredat område som man inte får landstiga på. Trots detta övertalar några av turisterna sin nybörjarguide om att få göra just detta. De kliver omkring bland gravarna och en av dem blir nyfiken på en gammal skalle. När hon ska ta upp den (för att stjäla den visar det sig senare) uppdagar gruppen också ett avhugget huvud av betydlig mer samtida karaktär.

Den lokala polisen, där sysselmannsbetjent Knut Fjeld spelar en framträdande roll, blir involverad, men måste ganska snart tillkalla hjälp från fastlandets kriminalpolis. De försöker tillsammans nysta i mysteriet kring vem den uppenbart mördade personen är och hur han har bragts om livet. Ingen på ögruppen saknas, så ett mysterium är det sannerligen. Ett tag ser det ut som att hela utredningen går i stå, och kriminalpoliserna reser hem till Norge. Men Knut ger sig inte. Han kläcker idén att jämföra passagerarlistor från flyget. Då kommer han på vem den döde är. Sedan återstår att försöka lösa gåtan kring hur och varför denne dog samt inte minst vem gärningsmannen är. Så här långt kommen i utredningen tar berättelsen ett par mycket dramatiska vändningar. Då var det svårt att lyfta av sig hörlurarna, kan jag säga. Att gärningsmannen visade sig vara den han var, kom som en riktig överraskning för mig.

Monika Kristensen har lyckats väldigt väl med att skapa en spännande deckare i en annorlunda miljö. Det märks att hon själv är mycket familjär med omgivningarna, vardagslivet och sättet att leva på Svalbard. Boken ger läsaren inte bara en dramatisk deckargåta, utan också insikt i hur det kan vara att leva på Svalbard idag. Själv blev jag så nyfiken på begrepp, som var nya för mig, så att jag satt och googlade massor efter att ha lyssnat färdigt. Nu vet jag vad sysselmannen är för en och varför denne myndighetsperson bär en så gammal titel. Dessutom har jag lärt mig mer om Svalbard och dess särskilda traktat, att Svalbardposten är världens nordligaste tidning, att det finns en skola i Longyearbyen och inte minst att hela världens säkerhetslager av fröer förvaras på Svalbard.


Ögruppen Svalbard. Bild via Wikipedia.

Sysselmannens eget fartyg nämns åtskilliga gånger i boken, så detta väckte också min nyfikenhet. I boken heter skeppet M/S Polarsyssel. Det visade sig vid mina efterforskningar att sysselmannen "fått" ett nytt skepp 2014, enligt en artikel i NRK. De fartyg som genom årens lopp använts har omväxlande haft namnen Polarsyssel och Nordsyssel. Sysselmannens uppgift, nämligen att på olika sätt bevaka och skydda såväl Svalbard som människorna där, har blivit mer omfattande under årens lopp. Därmed krävs också alltmer av olika sorters "hjälpmedel". Det är där den nyaste versionen av Polarsyssel kommer in. Det är inte konstigt att det är ett skepp av den dignitet, med helikopterplatta och allt, som ni kan se på denna bild.


Bild via Offshore Energy Today.

Men åter till Hollændergraven. Denna bok är Monicas debut som skönlitterär författare. Det är första delen i en serie deckare i Svalbardmiljö. Knut Fjeld spelar huvudrollen i dem. De fyra första finns utgivna som eböcker på norskt bokmål. Den femte finns endast som pappersbok önske-ebok än så länge. På danska kan man läsa del 1-4 i olika format, dock ej som eböcker. Kullunge kommer att ges ut på svenska under namnet Kolbarnet i augusti i år. Den sistnämnda är än så länge bara aviserad som pappersbok. Lite fundersam kan man bli över att förlaget, Leopard förlag, inte inleder med att ge ut den första boken då det faktiskt är fråga om en serie. Här är titlarna för den som blir nyfiken.





Expedisjonen (pappersbok)


Hollændergraven var både spännande och lärorik att läsa och jag kan verkligen rekommendera denna deckare. Har vi tur kommer hela serien ut även på svenska. Läs mer om Monica och hennes författarskap på den danska hemsidan Forfatterwebb.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...