onsdag 3 juni 2015

Dålig karma

När jag började läsa denna bok, kunde jag inte släppa taget om den. Det blev verkligen en sträckläsningsbok, eftersom den var så galet fantasifull och rolig. David Safier har skrivit Dålig karma och Ulrika Junker Miranda har översatt den till svenska.


Omslagsdesign: Stanislas Zygart.

TV-personligheten Kim Lange lever ett hektiskt och intensivt liv, förstår man. Som populär programledare för en politisk pratshow i tysk TV är karriären viktigare än något annat. Hennes hemmavarande make och lilla dotter känner sig ofta förbisedda. Kims dödsdag är inte mindre intensiv. Hon ska delta i en TV-gala och är nominerad till ett prestigefyllt pris. Trots att galan infaller på dotterns femårsdag, väljer Kim att resa till den i hennes ögon viktigare TV-festen i stället. Träffa dottern kan hon göra senare ... tror hon. Men dagen avslutas med hennes egen död, som inträffar på ett helt knasigt sätt.

Efter döden vaknar Kim upp som återfödd. Men hon är defintivt inte återfödd till människa. I stället har hon blivit en myra. Den hårda vägen får hon lära sig att människor som inte levt på ett tillräckligt gott sätt blir återfödda som insekter. Kim är till att börja med övertygad om att det hela är ett missförstånd, att hon varit god. Men hon träffar Buddha i myrskepnad, och han får henne att inse att hon exempelvis faktiskt trampat på en hel del människor i sin karriär. Att vara myra är verkligen inte lätt. Kim tvingas inledningsvis in i arbetsmyrornas led, men ganska snart försöker hon klura ut hur hon kan göra för att komma ur sin myrskepnad. Hon har nämligen insett att hon längtar väldigt mycket efter sin lilla dotter. Myrlivet underlättas av att hon lär känna Casanova (yepp, det är den store Casanova himself!). Han har genomlevt inte mindre än etthundrafemton myrliv. Tillsammans hjälps de åt att börja samla god karma, så att de kan återfödas som allt högre djurarter.
Och andra skepnader behövs väldigt mycket. Det är svårt att ta sig fram i världen som liten myra, men som ett större djur är det lättare. Dessvärre upptäcker Kim väldigt snabbt att hennes vackra bästa väninna håller på att försöka ta hennes plats i det gamla hemmet. Kim drivs av begäret att hindra detta och Casanova vill i sin tur gärna ta hand om väninnan för egen del.

Det är väldigt mycket fantasi och knäpp humor i Dålig karma. Jag hade så roligt då jag läste, och jag kunde som sagt knappt släppa denna knasiga bok. Det är precis min humor. Jag satt på balkongen då jag läste och en fluga flög under tiden in i lägenheten. Då jag skulle jaga ut den, kom jag på mig själv med att fundera på om det var en återfödd människa jag jagade, och i så fall vem. Hahaha! Enligt den Buddha som Kim möter, återföds riktigt elaka människor som tarmbakterier. Diktatorer går tydligen ett sådant öde till mötes. Djingis Khan visar sig ha blivit återfödd som lus.

Förutom alla goda skratt man får, ger boken vissa sensmoraliska tankeställare. Det duger exempelvis inte att samla god karma om man har själviska syften med det. Man måste göra goda gärningar utan minsta tanke på egen vinning. Dessutom kommer Kim till insikt om att familjen egentligen är det viktiga i hennes liv.

Det finns bara en sak att göra med denna bok ... läs den och förläng ditt liv med många goda skratt! :-)


4 kommentarer:

 1. Lite lättsam knäpp humor kan vara bra i sommar, speciellt om det regnar...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, verkligen. Då är denna bok helt rätt. :-)

   Radera
 2. Herlig omtale! Denne boka står herved på leselisten :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så kul att höra! Jag hoppas du får minst lika roligt som jag, då du läser den. :-)

   Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...