torsdag 11 juni 2015

Bokvalet

Hurra! Nu är äntligen en svensk kraftsamling på gång för eboken och dess alldeles för höga och orättvisa moms*. Jag har filosoferat och funderat angående ebokmomsen i ett antal inlägg tidigare, följ denna länk så finner du vad jag skrivit.
Många länder i Europa vill sänka momsen på eböcker, så att de har samma moms som pappersböcker. Några har redan gjort det, men fått en knäpp på näsan av EU för sitt självständiga tilltag och tvingats återgå till hög moms igen. Flera kampanjer för att få till stånd en möjlighet till momssänkning har redan inletts på olika håll. Tidigare i våras drog exempelvis fransmännen igång en kampanj via sociala medier.

Problemet tycks vara att alla medlemsländer i EU måste vara överens om en sorts undantagsregel, som skulle medge att olika länder sätter olika moms, och det är de uppenbarligen inte ännu. Nu vill Sveriges författare och förläggare påverka svenska politiker att jobba betydligt mer aktivt i EU med denna fråga. Jag gjorde en liten ovetenskaplig undersökning av vad de svenska kandidaterna till EU-valet tyckte häromåret. Kolla gärna vad jag kom fram till här. Intrycket jag fick var att detta är en mycket liten fråga för de svenska EU-politikerna.

Därför är det väldigt välkommet att även Sverige, med författarna och förläggarna i spetsen, drar igång en nationell kampanj. Bokvalet, som denna satsning heter, startar den 11:e juni och pågår till och med den 21:a juni. För mer information, besök Bokvalets hemsida som öppnar idag kl. 11.00. Var med och visa ditt stöd för eboken och en sänkning av momsen på eböcker!
*Eböcker anses vara en "tjänst" och har därför en moms på 25% i Sverige. Pappersböcker har sedan över tio år en moms på 6% här i landet. Den sänktes i läsfrämjande syfte.

1 kommentar:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...